Zelf kruiden/groente planten (deel 1)

Ilse Velkers/ juni 1, 2014/ Blog, Voeding/ 0 comments

munt-big

Eind vorig jaar ben ik verhuisd naar een veel groter huis, en daarbij ook een grotere tuin. Nu het weer mooier wordt zijn we de tuin helemaal aan het opknappen. Inclusief een hoekje waar ik mijn eigen groentes en kruiden kan planten. Ontzettend leuk, maar qua kennis blijft het nog wat steken. Mede dankzij internet en mijn vader die ontzettend veel verstand hiervan heeft ga ik de uitdaging ook aan. Samen met jullie, want wat ik leer deel ik hier meteen met jullie.

Toen ik nog thuis woonde hadden mijn ouders altijd munt in de tuin. Destijds deed ik daar zelf niks mee, maar tegenwoordig drink ik ontzettend vaak verse muntthee in restaurants e.d. Wanneer ik dit zelf wil maken betaal ik zo’n 2 euro voor een miezerig bosje munt. Als ik dit zelf zou gaan planten kan ik eindeloos verse muntthee maken zonder dat ik een kapitaal kwijt ben.

Munt kun je zaaien tussen maart en augustus. De zaadjes kun je via internet bestellen of kopen in een tuincentrum. Zorg voordat je begint dat je een goeie plek hebt voor de zaadjes. Munt kan zowel in zon, halfschaduw en soms zelfs volledige schaduw dus een plekje vinden moet niet zo moeilijk zijn. Nadat je een plekje hebt uitgezocht moet je de juiste grond hebben. Bij tuincentra hebben ze speciale moestuingrond te koop, bijvoorbeeld deze. Deze is geheel biologisch (wat natuurlijk wel belangrijk is want we willen onze eigen kruiden en groenten niet in chemisch bemeste grond planten. De zaadjes moeten een halve tot 1 cm onder de grond worden bedekt. Tussen de zaadjes moet zo’n 40 cm zitten.  Vervolgens moet je er goed voor zorgen, voldoende water en voeding geven. Je kan de munt oogsten tussen mei en oktober.

Naast munt ben ik ook erg benieuwd naar tomaatjes uit eigen tuin. Na wat research blijkt dat er echt duizenden (echt!?) soorten tomatenplanten zijn. Dat maakt het kiezen natuurlijk lastig. Ik heb gekozen voor cherry-tomaatjes, die vind ik handig om mee te nemen naar werk of school.

Tomaatjes kun je zaaien vanaf half mei. De zaadjes zijn ook gewoon via internet of tuincentrum te verkrijgen. Tomaatjes doen het niet altijd goed buiten, ze hebben veel warmte en zon nodig. Zoek dus de warmste plek in je tuin uit. Je kan dezelfde grond als bij de munt gebruiken. (biologische moestuingrond) De zaadjes moet je 0,5-1 centimeter in de grond stoppen. Bedek ze met de grond maar druk de grond niet aan. Na anderhalve week tot 2 week komen de plantjes boven de grond. Zet er dan een stok bij, waar je ze later aan vast kan zetten zodat ze ”omhoog” groeien. Zorg weer voor voldoende water en voeding en als alles dan goed gaat heb je ongeveer 10 week daarna heerlijke tomaatjes.

Ik ga natuurlijk niet alleen munt en tomaten planten maar ik ben ook benieuwd naar komkommer, courgette, paprika en basilicum. Deze week meer uitleg over deze plantjes!

Mocht je niet zoveel plek hebben in je tuin of zelfs helemaal geen tuin hebben dan is er altijd wel een oplossing zodat je toch je eigen kruiden of groenten kan planten. Denk aan de verticale tuintjes of bijvoorbeeld een vierkantemeter tuin.

Hieronder nog wat inspiratie voor moestuintjes!

df806f84c70e74606ea7434c0abef416 c6dccd93d8a1c78756213ffb89eed95b39a3aa60cadd54819c9cbf7a594ebf356f0fa34ff502c9cffcbfd8e5edb1537cEen-leuke-moestuin-van-weheartit-Ga-ik-ook-maken.1368274106-van-KleinVeertje vegetable_patch_june_21 pallettuin

 

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!