Kokosvet is een verzadigde vetsoort, dus uit den boze?

Ilse Velkers/ mei 21, 2013/ Blog, Voeding/ 2 comments

Vandaag werd mij gevraagd hoe het nou kan dat kokosvet valt onder de zogenaamde “verzadigde vetten” en dus valt onder de categorie slechte vetten. Een begrijpelijke vraag, want overal kun je lezen dat verzadigd vet voor onze gezondheid zeer slecht is. Maar er is in dit geval een uitzondering en die gaan we je nu uitleggen.

Die uitzondering is kokosvet of ook wel kokosolie genoemd. Hoe kan dat nu?
Het verschil zit hem voornamelijk in de samenstelling van het vet ten opzichte van andere verzadigde vetten én in de mate van verhitting waarvoor je vet wilt gebruiken.
Vetten zijn onder andere in te delen in  verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen.  Kokosolie bestaat voor tweederde uit middellange- keten vetzuren, terwijl de meeste vetsoorten voornamelijk bestaan uit lange- keten vetzuren.
Lange- keten vetzuren zijn te groot om in de darmwand door de bloedbaan te worden opgenomen en komen daardoor via de lymfestroom in het lichaam terecht. Korte- keten verzuren kunnen vanwege hun structuur wel meteen de bloedbaan binnen en hebben geen bewerking nodig van de lever waardoor deze meteen kunnen worden omgezet in energie, in plaats van vetaanmaak zoals bij lange- keten vetzuren.
Uit onderzoek is gebleken dat deze vetsoort ons metabolisme (stofwisseling) tot wel drie keer kan versnellen vergeleken met de inname van lange- keten vetzuren.
Een gevolg hiervan is dat de temperatuur in het lichaam stijgt, waardoor je natuurlijk meer calorieën gaat verbranden.

In tegenstelling tot andere onverzadigde vetsoorten (zoals zonnebloem- en olijfolie) verandert de samenstelling van kokosolie niet wanneer het in aanraking komt met hitte. Kokosolie is daardoor niet kankerverwekkend en verlaagd het risico op diabetes en obesitas.
Kokosolie/vet is de meest stabiele vorm van vet die er is en is dus zelfs geschikt om in te frituren. Dus ondanks dat kokosvet/olie een verzadigd vet is, is het dus juist gezonder om dit vet te gebruiken.

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!

2 Comments

 1. Nu begrijp ik het dus, hoe dit werkt. Is het beter uit van die potten stijf of vloeibaar of maakt dat niet uit?

  Gr reina

  1. Dag Reina,

   We adviseren jou om bij voorkeur extra vierge kokosolie in een glazen pot te kopen.
   De Extra vierge variant is het meest Puur! en houdt in dat het een natuurlijk fermentatie heeft ondergaan.
   Hierdoor is de kokosolie heel goed opneembaar voor jouw darmen.

   Kokosolie heeft normaal gesproken een vaste vorm in Nederland. Extra vierge kokosolie wordt namelijk pas vloeibaar bij een temperatuur tussen de 24 en 26 graden.
   Op het moment dat het Nederland niet warmer is dan 24 graden is er alleen kokosolie is vaste vorm verkrijgbaar.
   Het maakt niet uit of je kokosolie (vloeibare vorm door verhitting) of kokosboter (vaste vorm) gebruikt.
   Ook tijdens het koken gaat er namelijk niks verloren. Kokosolie is juist bekend om zijn stabiele substantie bij verhitting!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*