Steeds vaker meldden diverse media zorgwekkende berichten over de ontwikkeling van diverse fitness supplementen.
Sommige supplementen beloven wonderen en worden volop gepromoot door “fitfluencers”.
Dit terwijl er in veel supplementen schadelijke stoffen zitten waar niet over gesproken wordt. Ook vallen veel supplementen onder de dopingwet waardoor ze (voor topsporters) verboden zijn. Dat zegt wel iets natuurlijk. Hoe belangrijk zijn supplementen en hebben sporters eigenlijk supplementen wel nodig?
Ook in de praktijk hoor ik steeds vaker dat men denkt: hoe meer hoe beter.
‘Waarom zou er eigenlijk ook een voorgeschreven hoeven hoeveelheid op een verpakking staan? ‘ 😉

Toevallig ben ik op dit moment een protocol aan het schrijven over supplement inname bij topsporters .
Één van de aanleidingen hiervan is dat ik in de praktijk merk dat men soms niet meer weet welke winst je uit een goede basis voeding kunt halen.

‘Je kunt een slechte training of wedstrijd niet compenseren met sportsupplementen’

Hebben sporters supplementen nodig? Sportdietist Ilse Velkers

Supplementen staan in het topje van de sportvoedingspiramide. Deze kunnen je sportprestatie alleen maar helpen als je basisvoeding, de onderste laag van de sportvoedingspiramide, in orde is. 
Maar verwacht van sportsupplementen geen wonderen, ze kunnen je alleen voor een paar procent helpen. Je kunt een slechte training of wedstrijd niet compenseren met sportsupplementen zeg ik altijd. Supplementen kunnen enkel je sportprestatievermogen ondersteunen en/of een klein beetje verbeteren als er sprake is van een tekort.


Kortom, hebben sporters supplementen (standaard) nodig?
  

Als je voldoende vitamines en mineralen binnen door gevarieerd te eten (basisvoeding) heb je dus geen supplementen nodig. Dat geldt voor (top) sporters, maar ook als je niet of weinig aan sport doet.
Alleen speciale groepen mensen die extra vitamines of mineralen nodig hebben, kunnen het gebruik van een voedingssupplement overwegen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een veganistisch voedingspatroon, die vitamine B12 moeten suppleren omdat dit alleen in dierlijke producten voorkomt.
Extra vitamines of sportsupplementen kunnen ook van toegevoegde waarde zijn als er een (medische) indicatie is of als er uit een bloedonderzoek blijkt dat er een tekort is aan vitaminen en mineralen. 


Hoe meer hoe beter?

Als uit onderzoek blijkt dat het nemen van een supplementen van toegevoegde waarde kan zijn, dan is het niet nodig om meer vitamines en mineralen te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Van sommige vitamines of mineralen kan teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. 
Zo is het bijvoorbeeld al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.

Overweeg je om een supplementen wel/ niet te gaan gebruiken?
Neem gerust contact met ons op!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?