Al sinds 2016 maken wij onderdeel uit van de medische staf bij SC Cambuur. Een onderdeel van ons werk is dat wij zowel het eerste elftal als de jeugdopleiding van SC Cambuur van voedingsadvies voorzien.
Naast dat we regelmatig spelers individueel begeleiden, verzorgen wij ook workshops voeding bij de jeugdopleiding van SC Cambuur.

Workshops voeding bij de jeugdopleiding Cambuur

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met gezond eten en gezonde keuzes te leren maken

Alle jeugdspelers krijgen voorlichting en/of workshops over diverse voedingsthema’s. Wanneer een speler de jeugdopleiding doorloopt, leert hij op deze manier elke keer nieuwe informatie. Daarnaast vindt ook continue herhaling plaats waardoor kennis beter beklijft en eventuele nieuwe spelers deze kennis ook opdoen.
Door de jongens op deze leeftijd al kennis te laten maken met dit onderwerp creëren we bewustzijn over het effect van goede voeding op hun sportprestaties.

Bij de jongste voetballers draait het voornamelijk om bewustwording van het belang van goede voeding. Soms betrekken we ook de ouders bij dit proces.
Bij de oudere spelers duiken we wat dieper in de theorie en worden bijvoorbeeld populaire supplementen besproken. Naar mate ze ouder worden leggen we de verantwoordelijkheid steeds meer bij de spelers waardoor er ook individuele gesprekken plaatsvinden.

Workshops voeding voor de O12 en O14 teams

Workshops voeding bij de jeugdopleiding Cambuur

Afgelopen maand waren de O12 en O14 spelers aan de beurt en het was deze keer de taak van onze diëtiste in opleiding Anita om de jongste jeugd iets bij te brengen over een aantal onderwerpen op een interactieve wijze.
Zo hadden de O12 spelers een tussendoortje van huis meegenomen die ze regelmatig zelf eten. Tijdens de workshop mochten ze dit in een groen, oranje of rood vak neerleggen. Groen stond voor een goede keuze, oranje voor een matige keuze en rood voor een minder goede keuze. Voordat ze deze keuze maakten hebben ze eerst geleerd wanneer iets een goede keuze of juist een minder goede keuze is. Het keuzemoment was nog niet eens officieel gestart of de jongens sprintten al enthousiast naar het door hun gekozen vak. Vervolgens hebben we de gemaakte keuzes gezamenlijk besproken en natuurlijk werden de tussendoortjes daarna allemaal opgegeten. Na al dat concentreren was een tussendoortje dan ook zeer welkom!

Tijdens de workshop met de O14 spelers hebben we ons verdiept in het lezen van etiketten op hun meegenomen tussendoortjes. Ook hebben we het erover gehad welke voedingsmiddelen je het beste voor of na een training of wedstrijd kan nemen.
Deze informatie was overduidelijk goed begrepen: de jongens begonnen uit zichzelf al te vertellen dat ze hun meegenomen tussendoortje beter voor of na de training konden eten én waarom.

Workshops voeding bij de jeugdopleiding Cambuur
Workshops voeding bij de jeugdopleiding Cambuur
Workshops voeding bij de jeugdopleiding Cambuur

Na afloop gaven de spelers enthousiast aan dat ze het erg leuk vonden, om vervolgens EINDELIJK weer te mogen voetballen.
Wij hebben in ieder geval ons doel bereikt: de teams hebben kennis opgedaan over gezonde voeding én vonden het leuk om hierover te leren.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?