Tamara Bonnema en Ferron Poelstra districtskampioen

Afgelopen weekend, 15 oktober, waren de districtskampioenschappen Judo. Voor judoka’s Tamara Bonnema en Ferron Poelstra stond niet alleen een kampioenschap op het spel maar ook plaatsing voor het NK.
Doordat ze beide districtskampioen zijn geworden met judo zijn ze zijn beide gelijk zeker van deelname aan het NK op 5 november aanstaande. Daar zijn niet alleen zij maar ook ik ben super trots op hen!

Judoka’s Tamara Bonnema en Ferron Poelstra zijn 2 talenten afkomstig uit de stal van Judoschool Poelstra.
Judo, voeding en gewicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en sinds dit jaar begeleid ik hen bij dit proces in de rol van sportdiëtist.
Beide talenten zijn nog maar 13 en 14 jaar dus de focus ligt in eerste instantie op bewustwording van de invloed van voeding en drinken op gezondheid en prestatie. Door beter en bewuster om te gaan met voeding zit je immers lekkerder in je vel, kun je harder trainen, sneller herstellen en loop je minder risico op blessures. Bovendien leidt betere voeding tot betere prestaties, zowel op korte maar vooral ook op de lange termijn.

Echter speelt de gewichtsklasse en daarmee het gewicht van een judoka ook een rol. Dat is niet altijd makkelijk, laat staan voor tieners.
Tieners zijn in de groei (zowel fysiek als mentaal!) en streng diëten is zowel voor het lijf als het mentaal welbevinden niet gezond.
Los van Judo zie ik het al vaak in de praktijk dat “hoe jonger er met afvallen wordt begonnen,
des te extremere vormen en problemen dit later kan geven”.
Dit geldt in sport ook: Hoe jonger er met afvallen wordt begonnen, des te extremere vormen kan het aftrainen aan op latere leeftijd geven. Naast fysieke gevaren brengt dit ook nog eens veel psychische druk met zich mee wat ook zeker niet meehelpt in de ontwikkeling naar een volwassen topsporter.

Dit alles willen we voorkomen, dus samen met de ouders en jeugd werken we aan een goed en werkend eetplan. Niet alleen in de judo sport, maar ook in andere sporten probeer ik dit gedachtegoed over te brengen: Gezond en bewust eten is belangrijk voor ieder mens en voor (opgroeiende) sporters des te meer, maar we hoeven niet te overdrijven. We proberen het zoveel mogelijk leuk en lekker te houden.
Natuurlijk is het, zoals bij judo, soms nodig om op gewicht te letten in aanloop naar een toernooi. Is dit niet op orde dan mag je simpel gezegd niet meedoen in de gewenste gewichtsklasse. En ben je te licht, dan is dat in je nadeel.
Echter gezond “aftrainen” is mogelijk en kan de ontwikkeling als judoka op sommige momenten ten goede komen, maar alleen wanneer je normaliter een gezond voedingspatroon hebt en er dus sprake is van een goede basis voeding!


Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?