Wist je al dat de diëtist van Puur! herstelzorg biedt voor ex corona patiënten in Leeuwarden en omstreken om op een goede en verantwoorde manier te herstellen?

De afgelopen tijd heb ik al een aantal patiënten mogen begeleiden bij het herstel hiervan.
Dat is nodig, want patiënten die op de IC hebben gelegen verliezen ½ tot 1 kilo spiermassa per dag. Je kunt je misschien voorstellen dat als iemand een week of langer op de IC heeft gelegen, diegene dan veel spiermassa is verloren. Dat is ook zeker te merken. Even een stukje lopen, de afwas doen, zelfs een lepel naar je mond brengen tijdens het eten; het vraagt veel energie en is niet meer zo vanzelfsprekend gemakkelijk als hoe het normaal gesproken ging.

herstelzorg corona Leeuwarden
Ilse Velkers, diëtist

Ook problemen met de longen zoals kortademigheid en benauwdheid zijn veel gehoorde klachten.

Maar ook klachten als misselijkheid, braken, diarree, reuk- en smaakverlies, extreme vermoeidheid en buikpijn kunnen voorkomen.

Al deze klachten kunnen invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Of je hebt mogelijk (tijdelijk) net iets meer van bepaalde voedingsstoffen nodig. Hoe en wat, dat is voor iedereen weer verschillend. Ik kan je als diëtist hierin goed op maat adviseren en begeleiden.

.

Hoe ziet herstelzorg voor ex corona patiënten er door de diëtist uit?

Het is voor (ex) corona patiënten mogelijk om naar de diëtistenpraktijk in Leeuwarden toe te komen voor de juiste behandeling/ herstelzorg. Maar wanneer dat te veel energie kost of er is een andere reden waardoor je niet naar de praktijk toe kunt komen, dan kan ik je ook begeleiden op afstand. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch of door middel van videoconsulten.

Omdat niet alleen de voeding van belang is, werkt de diëtist waar nodig samen met andere deskundigen, zoals de fysiotherapeut/oefentherapeut en de ergotherapeut. Er worden gezamenlijke doelen opgesteld en er zijn korte lijntjes om de behandeling bij jouw herstel zo optimaal mogelijk in te zetten.

.

Extra vergoeding voor (ex) corona patiënten uit de basis zorgverzekering

Wist je dat er voor (ex-)Coronapatiënten 7 behandeluren voor de diëtist worden vergoed? Deze is maximaal voor de duur van zes maanden en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Na ongeveer 3 maanden bepaalt de huisarts op basis van terugkoppelingen van de diëtist, fysiotherapeut/oefentherapeut en ergotherapeut of de behandeling verder door moet gaan. Ook na de volledige 6 maanden kan er besloten worden om de behandeling nog niet te stoppen.

Het Coronavirus en dus de revalidatie na Corona is natuurlijk nieuw, dus niemand weet eigenlijk nog precies wat wel en niet realistisch is als het gaat om de duur van de behandeling. Om voor de extra vergoeding in aanmerking te komen dien je akkoord te gaan met dat er tijdens de behandeling regelmatig gegevens van de patiënt verzameld voor onderzoek. Op die manier komen we met elkaar steeds meer te weten over hoe de behandeling van (ex-)Coronapatiënten eruit moet komen te zien.
Kijk voor meer informatie over deze voorwaarde op de website van Zorginstituut Nederland.

Heb jij corona gehad en ondervindt je daar nog steeds klachten van?
Neem dan contact op voor een intake gesprek. Samen gaan we kijken of en op welke manier voeding jouw herstel positief an bevorderen.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?