maart 18, 2020

Coronavirus: tips voor het sterk houden van je immuunsysteem

Het coronavirus heerst en dat betekent voor veel mensen dat het sporten op een lager pitje staat omdat bijvoorbeeld sportclubs en fitnesscentra gesloten zijn. Deze maatregel is voor een heel goed doel natuurlijk, maar ook heel vervelend als je net zo lekker bezig was in de sportschool.
Niet alleen vanwege het coronavirus is het belangrijk om gezond en fit te blijven, maar ook is het fijn dat je straks de draad weer gemakkelijk kunt oppakken. Zorg er dus juist nu voor dat je goed voor jezelf zorgt door gezond te eten, maar ook door iets minder (koolhydraten) dan normaal tot je te nemen door de verminderde activiteit.

Een aantal tips hoe je om kunt gaan met een verminderde trainingsarbeid en het sterk houden van je immuunsysteem:

 • Eet goede gemengde hoofdmaaltijden (op vaste tijden) die zorgen dat je lang een vol gevoel hebt en veel vitamines en mineralen bevatten voor een goede gezondheid. Eet dus veel verschillende groenten, eet altijd volkorengranen en graanproducten en vul de maaltijd aan met een eiwitbron.
 • Eet bij iedere maaltijd eiwitten om zo veel mogelijk spiermassa te behouden en spierverlies tegen te gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan producten als kwark, eieren, vleeswaren/kaas, vis, kipfilet, rundvlees, hummus, peulvruchten of vleesvervangers.
 • Vermijd (net als anders!) sterk bewerkte voedingsmiddelen en alcohol zo veel mogelijk. Bewerkte voedingsmiddelen als witbrood, witte pasta/rijst, chocolade, snoep, koek, frisdrank en vruchtensap, zorgen voor kleine ontstekingsreacties in je lichaam. Dit geldt ook voor alcohol.
  Je fitheid maar ook weerbaarheid tegen ziekte wordt dus minder!
 • Hoe veel en van wat minder eten? Eet je gebruikelijke ontbijt en bouw het vervolgens steeds iets verder af. Eet bij de lunch dus net iets minder dan je gewend bent, en bij de avondmaaltijd wéér wat minder.
  Daarna ga je immers slapen en komt het lichaam alleen maar meer in de rust.
 • Tussendoor snacken? Pas op met deze tussendoor momenten. Middels tussendoortjes krijg je gemakkelijk te veel binnen. Pas vooral op met noten (walnoten, amandelen, etc.). Deze zijn gezond, maar bevatten wel veel calorieën!

Vind je het lastig om met behulp van voeding je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen te krijgen of wil je voor de zekerheid belangrijke vitaminen en mineralen aanvullen?

Dit zijn optionele supplementen voor ondersteuning gezondheid/weerstand:

 • Multivitamine en mineralen supplement
 • Vitamine C in combinatie met zink (bij voorkeur zuig/kauwtablet)
 • Probiotica (capsule of Yakult)
 • Vitamine D
 • Omega-3

Let wel op dat supplementen vooral nuttig kunnen zijn als aanvulling en zeker niet ter vervanging van (gezonde) producten.