Het is een bijzondere dag. Het is namelijk exact vijf jaar geleden (1 februari 2015) dat ik met Puur! ben gestart in het Crystalic.
Puur! is ooit begonnen als schoolopdracht, maar dat is het inmiddels allang niet meer. Het is mijn levenswerk geworden!

Grappig detail: Als ik mezelf iets niet zag doen, is het wel ondernemen… Nu, vijf jaar later, kan ik niet anders dan terugkijken op een aantal jaren waarin ik toch echt wel ondernemend bezig ben geweest. Het leukste aan ondernemen vind ik dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Puur! voelt voor mij dan ook nooit aan als werk. Ik heb heel dankbaar werk en dat komt vooral door al die fantastische klanten om mij heen.

Ik krijg weleens de vraag hoeveel mensen ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden. Ik sta er van te kijken hoeveel mensen dit zijn. En wat ben ik hier trots op! Het is voor mij verbazingwekkend (en een eer) dat ik al deze mensen heb mogen helpen om hun persoonlijke doelen te halen. Maar ik vind het vooral mooi om te zien dat ze het aandurven om met zichzelf aan de slag te gaan.

Als ik terug denk sta ik toch wel te kijken (en pink ik een traantje weg) van de stappen die er gezet zijn:

2015

HOERA! Ik ben afgestudeerd! 
Ik was net afgestudeerd als diëtist en had zin om mijn kennis als trainer en diëtist in de praktijk te gaan brengen. Duh, een logische combinatie toch? Maar waar?  
Ik kreeg het gevoel dat ik moest kiezen, want de combinatie was er nog niet. Het voelde heel logisch aan om het dan maar zelf te gaan oppakken. Aan tijd geen gebrek. De studie viel weg dus ik had tijd over 😉

Het enige probleem was echter wel; waar ga ik dan van leven? Bureau zelfstandigen van de gemeente Leeuwarden gaf mij het vertrouwen om met behulp van een uitkering te gaan ondernemen. Hier zat wel een voorwaarde aan: het bedrijf moest wel binnen 3 jaar levensvatbaar zijn. ‘Dat is een mooi doel’, dacht ik nog.

Puur! kwam na een korte zoektocht terecht in het prachtige Crystalic. Samen met mijn collega Edith ging ik een ruimte delen in dit gebouw.
Ik had me voorgenomen om alles zelf te financieren. De ruimte was hierdoor klein, maar fijn. Veel trainingsmaterialen hadden we niet, maar ik gokte erop dat de kennis, passie en een gezonde dosis enthousiasme en zelfvertrouwen voldoende ingrediënten waren om te starten.  

2016

De klanten kwamen binnen en het werd steeds drukker. Ook werd ik in dit jaar gevraagd om docent voeding te worden voor het CIOS. Een eer en erg leuk als je mag lesgeven op de school waar je zelf ook op hebt gezeten! Tot de dag van vandaag geef ik nog steeds de lessen ondernemerschap op het MBO.

Nog een hoogtepunt van dit jaar was de vraag vanuit de voetbalclub Cambuur om hier diëtist te worden. Wat voelde ik mij vereerd als Leeuwarder! Een mooie uitdaging om mijn werk als diëtist te combineren met de passie voor sport.

2017

Ojee… Het begon vanaf nu toch wel steeds serieuzer te worden. De agenda werd voller en voller en de trainingsruimte werd te klein. Puur! was toe aan een grotere trainingsruimte en we ruilden de 30m2 trainingsruimte in voor 250m2 (!). 

Mede door mijn docentschap op het MBO kreeg ik er zin in om een stagiaire te begeleiden! Het leek me niet alleen leuk om mijn kennis en ervaring te delen, maar ik had ook het gevoel dat dit zou zorgen voor een nieuw perspectief op mijn organisatie. Oh en wat had ik het getroffen met Hester!

2018

Na een vakantie kwam ik weer terug op het werk en toen kwam het besef dat het mij allemaal een beetje teveel werd. Met name de trainingsmomenten raakten overvol en tegelijkertijd wilde ik meer uren maken als diëtist. Wat moest ik doen? Nee zeggen tegen bestaande of nieuwe klanten vind ik lastig, en iemand aannemen vond ik erg spannend. Ik moest leren loslaten… Want tja, heel eerlijk doe ik het liefst gewoon alles zelf.

Ik maakte uiteindelijk de keuze om mezelf open te stellen voor een stagiaire personal trainer. Ik vond het leuk om kennis te delen en door middel van deze stage kon ik ook onderzoeken of de rol als werkgever bij mij zou passen. Ook was het voor mij belangrijk om te onderzoeken of een nieuw gezicht werkt bij mijn klanten.

Weer een topper melde zich! Ik heb uiteindelijk Nick aangenomen. Een hele toffe stap! Nick nam al snel veel werk van mij over, en dat was heel erg fijn. Hierdoor kreeg ik ook meer rust en tijd voor nieuwe projecten.

2019

Sinds dit jaar ben ik 100% eigenaar van de personal gym en gevoelsmatig werd dit Puur! 2.0. Er was veel geïnvesteerd in de trainingsruimte en daarbij een nieuwe website gelanceerd. Ik besefte dat ik niet alleen “gewoon” trainer en diëtist ben, maar ook ondernemer, stagebegeleider, werkgever en docent. Wauw!
Eén van de nieuwe projecten in dit jaar was het oppakken en afronden van de studies cognitieve gedragstherapie en Sportdiëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. En yes, ik mag mezelf nu Sportdiëtist noemen!

2020

En dan is het alweer 2020! Wat ben ik trots. Sommigen weten dat het, ondanks het zakelijk succes, privé niet altijd makkelijk was. Puur! is niet alleen mijn werk, maar ook mijn grootste hobby, mijn rots in de branding en fijnste afleiding om mee bezig te zijn die je maar kan bedenken.

Waar zal ik over 5 jaar staan?
Ik heb geen idee en die gedachte vind ik eigenlijk best wel fijn. Ik weet dat goede ideeën dan vroeg of laat wel komen.
Wat ik wel hoop is dat ik nog steeds kan genieten van het ondernemerschap met een mooi opgebouwd netwerk en klanten. Daarnaast gun ik mezelf een beetje meer rust. Want… besef dat het geheim van succesvol ondernemen niet alleen netwerken en social media is, maar vooral héél hard werken!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?