Iedereen gebruikt het wel eens: saus. Dit vloeibare mengsel wordt in diverse soorten en maten gebruikt bij allerlei producten. Denk bijvoorbeeld aan de dressing bij je salade, de jus bij je stukje vlees, de mayo bij je friet en de tomatensaus bij je pasta. De soort saus kan vaak enorm verschillen, maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen. Ze staan namelijk niet bekend als een gezonde keuze. Waarom precies niet? En hoe zorg je er zelf voor dat je een gezonde saus op je bord hebt liggen?

Waarom zijn sauzen niet gezond?
De meeste sauzen worden kant en klaar gekocht in de supermarkt. Het nadeel van deze sauzen is dat ze vol zitten met ingrediënten waar je eigenlijk niks aan hebt. Suiker is een veelvoorkomend voorbeeld wat voor de smaak en houdbaarheid van het product wordt toegevoegd. Ketchup is een bekend slachtoffer van deze toevoeging. Een fles bevat namelijk maar liefst 45 suikerklontjes!! Bij 1 eetlepel ketchup (17 gram) eet je daarom al bijna 1 suikerklontje mee.
In hartigere sauskeuzes is de concentratie aan suikers ook opvallend. Een eetlepel satésaus (30 gram) bevat ongeveer een half suikerklontje. Mayonaise staat ook niet bekend als een zoete saus, maar bevat ook al een kwart suikerklontje per eetlepel (20 gram).

Zout komt daarnaast ook verrassend veel voor. Dit is met name het geval bij de sauzen die op poederbasis te koop zijn in de supermarkt. Door water toe te voegen heb je hierdoor al snel een kaassaus, roomsaus of jus op tafel. Heel handig, maar zeker niet goed voor je bloeddruk! Ook in andere kant en klare sauzen komt zout veel voor. Een eetlepel mosterd (17 gram) en kant en klare sladressing (25 gram) bevatten namelijk elk een halve gram zout.

Wat kan ik doen om een gezonde saus te krijgen?
Uiteindelijk is het bij een goede saus de truc om de producent van het product zoveel mogelijk te ontlopen. Deze verantwoordelijke maakt, zoals net te lezen was, je sausje onopgemerkt ongezonder.

“Jouw gezondheid is niet de prioriteit van een producent.. “

Je raad het waarschijnlijk al; ga voor een zo gezond mogelijke saus daarom zelf in de keuken staan! Want waarom zou je guacamole in de supermarkt kopen als dit zelf makkelijk te maken is? Met twee avocado’s, 1 tomaat, 1 rode peper, 1 rode ui of sjalotje, een scheutje citroensap en komijn en peper naar smaak heb je al een heerlijke dip voor bij je nachos!

Hetzelfde geldt voor tomatensaus bij je pasta. Voor 4 personen haal je uit 800 gram tot een kilo tomaten namelijk een heerlijke saus. Deze kan je met diverse groenten zoals, (punt)paprika, ui en wortel en kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn en basilicum een heerlijke twist geven. Hierdoor sta je wel wat langer in de keuken dan gebruikelijk, maar is het resultaat veel gezonder en als je het mij vraagt zelfs lekkerder!

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer gezonde saustips willen hebben? Hou dan vooral het nieuwe platform ‘Puur! Eten’ in de gaten! Hierop worden de komende tijd regelmatig nieuwe en gezonde recepten gedeeld.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?