De kerstdagen staan naast het gezellig samen zijn ook voor (veel) eten. Gourmetten is nog altijd één van de populairste dingen om te doen. Dankzij de vele verschillende producten op tafel kan iedereen maken waar hij of zij zin in heeft. Deze (vele) keuzes zorgen er automatisch ook voor dat het moeilijker wordt om de (meest) gezonde opties te kiezen… Ondanks dat de kerst bekend staat als een ongezonde periode, betekent het niet dat je daar per se in mee moet gaan. Hoe? Dat leggen wij in deze blog uit met een aantal handige praktische tips, zodat je een gezellige, lekkere en gezonde gourmetavond gaat beleven!

Vet vlees
Vlees is nog steeds een ontzettend populair product bij het gourmetten. Zo is er bij bijna elke gourmetavond wel een keuze in verschillende magere en vette vleessoorten. Magere vleessoorten zijn een gezonde keuze. De vette soorten daarentegen niet. Dankzij het hoge vetgehalte krijg je snel teveel energie binnen. Daarnaast zijn de vetten in vlees grotendeels ook ongezond. Het wordt daarom aangeraden om alleen de magere vleessoorten in je pannetje te doen. Gelukkig heb je hieruit alsnog de keuze uit heerlijke producten. Voorbeelden zijn kipfilet, biefstuk, kalkoen, filetlapjes, varkenshaas, hamlappen, rundertartaar en entrecote. Ook kan er worden gekozen voor tofu, tempeh of een andere vleesvervanger.

Mis geen vis
Vergeet niet te genieten van een lekker stukje vis! Alle magere en vette vissoorten staan bekend als een gezonde keuze. Vette vis bevat namelijk hele goede vetten, zoals het omega-3-vetzuur. Voorbeelden zijn: zalm, witvis, tonijn en garnalen. 

Voorkom dat je jezelf te pletter eet aan brood
Bij een gourmetavond staat er vaak een schaal met overheerlijk (stok)brood voor je klaar. Het is vooral verleidelijk om hiervan te genieten wanneer je moet wachten tot de inhoud van je pannetje gaar is. Het advies is om hier niet al teveel van te snoepen. Wanneer je teveel brood eet, krijgt je lichaam een bom aan koolhydraten binnen. Op het moment is dat onnodig veel energie. Vaak wordt het brood nog ongezonder gemaakt door het rijkelijk te beleggen met kruidenboter of een ander (vet) smeersel. Het advies is daarom om ook een salade te maken of om snackgroenten op tafel te zetten. Voorbeelden zijn snoeptomaatjes, snackkomkommers en snackpaprika’s. Lekker gezond snoepen dus!

Pas op met sausjes
Zoals je vast wel weet staan sauzen niet bekend als een gezonde keuze. Bij een gourmetavond kan je er vaak niet omheen om ze niet te gebruiken. Vind je de saus te lekker om hem te laten staan? Maak hem dan vooral zelf! Op Puur! Eten hebben wij onder andere een heerlijk recept staan hoe je tzatziki maakt. Wil je meer informatie over gezonde sauzen, lees dan vooral de blog Welke sauzen zijn gezond?

Bak ook wat groente
De gourmetpannetjes hoef je niet alleen te gebruiken voor je stukje vlees of vis. Er zijn ook zat groentes die heerlijk zijn om te bakken of te grillen. Voorbeelden zijn aubergine, courgette, paprika, champignons, snoep(tomaatjes), ui en mais. Een tip kan zijn om hiermee vooraf verschillende spiesjes te maken en ze van tevoren te marineren met een klein beetje olijfolie, zout en peper. 

Last but not least: GENIET!
Bij het gourmetten zit je vaak een flinke periode aan tafel. Maak hier gebruik van en neem de tijd om er vooral van te genieten. Zo haal je veel meer genot uit het eten en het gezelschap waar je mee bent!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?