Vakantie is leuk, alleen die eindeloos lange autorit kan de meeste van ons gestolen worden. Stijve ledematen, een duf hoofd en een opgeblazen en misselijk gevoel is wat we er meestal aan overhouden. Een feest zal de urendurende reis naar de vakantiebestemming nooit worden, maar je maag hoeft er niet onder te lijden. Je kunt ook gezond en lekker eten in de auto. Gewoon een kwestie van slim inkopen en inpakken. Lang leve de vakantie!
Hieronder geef ik je de 8 tips voor onderweg!

1. Rust vooraf uit
Het klinkt misschien een beetje gek, want juist de vakantie is er om uit te rusten. Alleen wordt er vooraf keihard gewerkt om vervolgens direct de dag erop naar de bestemming te vertrekken. Met een vol hoofd en een lijf dat strak staat van de spanning. Probeer juist de 2 weken ervoor op tijd naar bed te gaan. Maak een strakke werkplanning en zorg dat je thuis ook meer rust creëert door een goede vakantielijst te maken. Beperk het gebruik van koffie en alcohol om zo te starten met een mini-detox en je laat je lijf alvast tot rust komt.

2. Water, water, water
Blijf voldoende water drinken onderweg. maak je niet druk om een extra toiletbezoek. De vakantie is begonnen zodra je van huis vertrekt. Het water zorgt voor een goede stofwisseling. Bij een gebrek aan vocht verminderen de prestaties en voelt je je moe en lusteloos met hoofdpijn tot gevolg. Kortom, drink voldoende.

3. (gedroogd) Fruit
Een lange autorit zorgt voor verveling. Neem een klein snijplankje met een mesje en fruit mee. De verleiding is groot om de tijd te doden met snoepen en snaaien. Ook mag een bakje met allerlei soorten gedroogd fruit niet ontbreken. Zelf ben ik dol op gedroogde abrikozen, dadels en moerbeien. Moerbeien zijn net kleine snoepjes.

4. Noten
Een life-saver bij hartige trek is een handje ongezouten noten. Ook hiervan mag een bakje niet ontbreken, zo kan je de vette hap op tankstations weerstaan. De walnoot is favoriet bij mij, als ik een dipje heb geeft deze noot mij nieuwe energie.

5. Rauwkost
Tegenwoordig verkopen de supermarkten bekers met kleine komkommers, paprika’s en natuurlijk tomaatjes. De prijs/waarde verhouding klopt naar mijn idee niet altijd. Maar ach, onderweg naar vakantie is een feestje en daar horen speciale dingen bij. Een mini-komkommer eet nu eenmaal net even leuker dan een los plakje.

6. Zelfgemaakte gezond tussendoortje
Bij een goede (vakantie)planning hoort ook een goed gevulde vriezer met lekkers. Muffins bijvoorbeeld kan je makkelijk invriezen. Appelchips of havermout koekjes zijn een paar dagen houdbaar. Of een flinke zak popcorn maken is zo gepiept.Voor die momenten dat je flauw bent, kun je ook een gekookt eitje nemen. De eiwitten zorgen dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft en zo kan je nog even door. Verdeel het eitje eventueel over 2 rijstwafels, een echt taartje als je het mij vraagt. Voor de kerels die niet tegen de lucht kunnen, zetten wij het raampje even open.

7. Lunch
Neem uitgebreid de tijd voor een lunch. Stop op een groenrijke plek en leg een groot picknick kleed neer. Laat je niet verleiden door kant en klare broodjes van het tankstation. Maak van te voren lekkere voedzame (volkoren) broodjes van de bakker met goed beleg. Een andere optie is om een salade voor te bereiden. Na de lunch is beweging  altijd goed voor je lijf. Trap een balletje of wandel rond.

8. Snoep
Mag er dan helemaal geen snoepje gegeten worden? Jij bent verantwoordelijk voor je eigen eetgedrag dus de keuze is aan jou. Je zal merken als je de snoepmomenten beperkt en zeker de geraffineerde suikers laat staan, je fitter en uitgeruster op vakantie aankomt.  Reis je met (kleine) kinderen? Een alternatief is om kleine cadeautjes te kopen om tijdens de rit te geven. Altijd een succes en veel beter voor de gezondheid.

Kortom, gezonder eten onderweg naar vakantie draait om een goede voorbereiding. Vul een picknick tas vol met lekkers en de maak de avond ervoor de lunch klaar. Blijf in ieder geval genoeg drinken, om afvalstoffen kwijt te raken. Hopelijk kom je zo een stuk frisser en energieker aan op de eindbestemming. Heb jij nog andere tips, deel ze gerust hieronder.

Ps. Like jij mijn Facebookpagina al? Via de Puur- Is the new natural facebookpagina  breng ik je op de hoogte van mijn nieuwe blogs en leuke acties.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?