Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. We bewegen weinig en eten vaak ongezond. Dikke mensen lopen meer risico op kanker en op hart- en vaatziekten. Diabetes wordt een epidemie. Het is de keiharde waarheid.

Een tijd geleden luisterde ik naar een fragment van het programma Kassa waar Martijn Katan (hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam) aan het woord was over voedingsmythes.
“Suikers zijn deels verantwoordelijk voor de huidige vetzucht,” aldus Katan. Maar een suikerverslaving zou niet bestaan. Hier vind ik wel iets van en daarom deel ik graag mijn visie met jullie.

Vooropgesteld: ook ik ben er (uit ervaring) ook wel achter dat men niet uitsluitend dik wordt van vet eten of calorierijke voeding, maar dat in de meeste gevallen juist suiker de belangrijkere oorzaak is. Maar suikerverslaving…  Het bestaat en het is een bijzonder (en serieus) probleem. Suikerverslaving is in mijn ogen door de gezondheidsrisico’s net zo gevaarlijk als andere vormen van verslaving, zoals alcohol, sigaretten en zelfs bepaalde drugs. De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat toch? Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?

Politici en wetenschappers zoeken ook naar een oplossing om het tij te keren. Achter de schermen in Den Haag en Brussel woedt daarover zelfs een strijd met de voedselfabrikanten. Het gaat om grote belangen. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness.
Vanwege het grote probleem verbaast het mij eigenlijk dat er zo weinig goede informatie en efficiënte oplossingen beschikbaar zijn om van je suikerverslaving af te komen.

In deze blog leg ik jullie uit wat een suikerverslaving is, laat ik zien of ook jij deze verslaving hebt en deel ik bruikbare tips hoe je hier snel en efficiënt vanaf kunt komen.

Een suikerverslaving
Verslaafd zijn aan suiker klinkt misschien wat extreem, maar het is de waarheid. Veel mensen die zich in mijn praktijk melden geven aan het (zeer) vervelend of zelfs onmogelijk te vinden om te stoppen met het eten van suiker of beter gezegd: koolhydraatrijke producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of deze mensen hebben alles al geprobeerd om af te vallen. Zij zijn ervaringsdeskundigen als het aankomt op diëten en zijn er achter gekomen dat suikers keer op keer de boosdoener zijn voor een blijvend succes. Maar waarom houden deze mensen hun dieet niet vol?
Er is dus meer nodig dan enkel een “eetschema”!

Alhoewel het soms even duurt voor we ons er bewust van zijn; veel mensen geven in een gesprek met mij aan dat zij bij het eten van koolhydraatrijke producten een fijn en plezierig gevoel krijgen. En ook een gevoel van comfort. Het probleem is alleen dat koolhydraten (erg) schadelijk zijn voor je gezondheid. Het maakt afvallen lastig en het zorgt voor overgewicht, diabetes, overtollig buik vet en vele andere chronische ziektes en gezondheidskwaaltjes.

Checklist: heb jij een suikerverslaving?
Als je één van de onderstaande vijf symptomen herkent bij jezelf bestaat de kans dat je een suikerverslaving hebt.

  1. Je hebt soms een sterke behoefte om te eten, ook al heb je eigenlijk geen honger.
  2. Je vind het moeilijk om van een bepaald product minder te eten.
  3. Je voelt je moe en futloos als je teveel gegeten hebt.
  4. Je weet dat je eigenlijk anders (gezonder) moet eten, maar toch lukt het je maar niet.
  5. Je eet om negatieve emoties te onderdrukken of om je op je gemak te voelen.

Als je één van deze symptomen bij jezelf merkt is het tijd om er wat aan te doen.
Hieronder volgt stap 1 om van je suikerverslaving af te komen. Stap 1 gaat je helpen om van je fysieke verslaving af te komen.

Stap 1: kennis vergaren over gezonde (en lekkere) alternatieven voor suiker
“Als je wilt afkicken van suiker, eet dan gewoon geen koolhydraatrijk voedsel meer”, dat advies heb je waarschijnlijk wel eens gekregen. Logisch toch? Op zich een heel mooi streven, echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik ben van mening dat het nodig is om het wat grondiger aan te pakken. De truc achter de gezonde en lekkere alternatieven is om die trek in koolhydraten in je lichaam te stillen (en dus toch dat voldane gevoel te hebben), maar dan wel op een gezonde manier. Heb je zin in zoet? Zorg dat je altijd een gezond alternatief bij de hand hebt.
Allereerst is het belangrijk dat je precies weet in welke producten suiker zit en in welke niet. Dat je precies weet welke producten je kan eten en welke niet. Ik kan je hierbij helpen. Ik kan een bijdrage geven aan het verbreden van jouw kennis over gezonde voeding. Aanvullend heb ik onder andere een pure “groene lijst” ontwikkeld met (pure) producten die weinig koolhydraten bevatten.

Stap 2: Ken jezelf
Sommige mensen komen -net als bij stoppen met roken- het beste van een verslaving af door in 1x radicaal te stoppen. Anderen kunnen beter geleidelijk afbouwen. Welke aanpak spreek jou het meeste aan? Wees eerlijk tegen jezelf over je eigen mogelijkheden en beslis nu welke aanpak je gaat volgen.

Kies je de geleidelijke weg? Maak dan een plan op papier hoe je elke week iets minder suiker eet. Schrijf een realistisch, maar gedetailleerd plan en hou je daaraan.
Kies je voor de radicale weg? Schrijf dan voor jezelf op welke zoetigheden je nooit meer eet, en welke nog wel. Schrijf ook dan precies op hoeveel van wat.
Als je je plannen opschrijft is de kans van slagen tientallen malen groter, dus neem deze moeite.

Stap 3: Werk aan je mindset!
Alle veranderingen beginnen in je gedachten (bewustwording). Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker aanricht in je lichaam. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en je bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die bergen suiker…

Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt…. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe en dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?

Stap 2 en 3 zijn er om af te rekenen met de emotionele suikerverslaving.
Bij stap 4 is het tijd om echt in actie te komen.

Stap 4: Actie!
Allereerst: laten we er niet omheen draaien, er is een deel van jou dat graag slechte suikers eet. Hoe eerder je dat accepteert, hoe sneller we dat kunnen veranderen.
Nu is het een kwestie van doen! Stop met onnodig suikers eten en blijf de focus houden door jezelf continue af te vragen waarom je iets eet. Schrijf dit ook op.
Door deze gewoonte aan te nemen kom je tot de oorzaak van je suikerverslaving. En als we de echte oorzaak achterhalen, kan je de zoete trek voorgoed verbannen.

Met de bovenstaande stappen maak je snel en efficiënt een einde aan je suikerverslaving.

Succes!

Afspraak maken

Wil jij hulp bij jouw suikerverslaving? Ik help je graag! Maak een vrijblijvende afspraak en kom erachter wat ik voor jou kan betekenen.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?