Je herkent het misschien wel. Op een doordeweekse avond begin je zin in iets te krijgen. Die banaan in de fruitschaal is een gezonde optie, maar je hebt meer zin in de zak chips die in de voorraadkast ligt.  Het voornemen is om maar een paar handjes te pakken en de zak vervolgens terug te leggen. Omdat die eerste happen zo lekker zijn besluit je toch maar een paar handjes meer te pakken. Je bent tenslotte toch al bezig. Voordat je het doorhebt merk je opeens dat de zak alweer leeg is. 

Buiten dit voorbeeld zijn er nog talloze andere situaties waarin je zogenaamd snaaigedrag kan herkennen. Dit zijn ongeplande eetmomenten waar vaak veel ongezonde keuzes worden gemaakt. In deze blog worden tips gegeven om je zoveel mogelijk te wapenen tegen je eigen snaaigedrag!

Start zo vroeg mogelijk!

Snaaien ontstaat onder andere omdat je zin in iets hebt. Je lichaam zal dit gevoel veel minder snel hebben als het voldoende is gevoed. Kijk daarom heel goed hoe je eetpatroon is voor het snaaimoment. Niet alleen voldoende eten, maar ook regelmaat is hierin ontzettend belangrijk. Probeer daarom minstens 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes aan te houden die gelijk over de dag zijn verdeeld. Hierdoor voorkom je dat er teveel tijd tussen twee eetmomenten komt te zitten. Je lichaam zal anders meer zin hebben om wat te gaan eten. Een ander gevolg is dat je in de loop van de dag meer zin in iets hebt wanneer je onvoldoende hebt gegeten. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je tijdens de avonduren sneller trek hebt en meer in staat bent om wat te gaan snaaien.

Kies voor combineren!

Zorg dat je tijdens je maaltijden verschillende producten met elkaar combineert. Dit zorgt ervoor dat je onder andere voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten per maaltijd binnenkrijgt. Naast dat deze voedingsstoffen op zichzelf al gezonde voordelen leveren zorgt deze combinatie ook voor mooie extra’s. Een eenzijdig tussendoortje met bijna alleen koolhydraten zorgt er onder andere voor dat je lichaam deze voedingstof enorm snel gaat opnemen. Dit heeft dan weer invloed op de bloedsuiker van het lichaam. In een korte tijd stijgt en daalt deze hoeveelheid heel snel. Het gevolg hiervan is dat je na het eetmoment alsnog trek ervaart in plaats van dat je trekgevoel wordt opgelost. Deze situatie vindt, naast ongezonde producten zoals snoep en koekjes, ook plaats bij gezondere keuzes zoals fruit. Combineer je appel en banaan daarom met een schaaltje magere/halfvolle kwark of een handje ongezouten noten. Door de toevoeging van producten met eiwitten en vetten worden de koolhydraten minder snel opgenomen en zal je maag pas veel later beginnen te knorren!

Slim in de supermarkt

Het is moeilijker om toe te geven aan een zak chips wanneer deze niet in je lade, maar nog onaangeraakt in de supermarkt ligt. Snaaigedrag kan onder andere voorkomen worden door verleidelijke keuzes simpelweg niet in huis te hebben. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voorbereid de supermarkt inloopt! Stel bijvoorbeeld een boodschappenlijstje op. Door met een bepaald plan de winkel in te lopen ben je minder snel geneigd om alsnog toe te geven aan de ongezonde verleidingen. Ga daarnaast ook nooit met een trekgevoel de supermarkt in. Je bent dan sneller geneigd om iets te kopen waar je gewoon zin in hebt. Vaak is dit niet de meest gezonde keuze!

.. Actie!

Heb je eerder behoefte aan persoonlijk advies bij je eigen snaaigedrag? Of ben je toe aan begeleiding bij je complete eetpatroon? Plan dan een afspraak in. Er zal dan samen met een diëtist worden bekeken hoe jouw doelen het beste behaald kunnen worden!

Plan een intake gesprek met de diëtist
Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?