In mijn vorige blog vertelde ik dat het getal op de weegschaal niet alles zegt over jouw lichamelijke condities. Het kan voorkomen dat je lichaamsvet verliest, en meer spieren opbouwt. Aangezien spieren zwaarder zijn dan lichaamsvet, kan het zomaar gebeuren dat je in totaalgewicht niet afgevallen bent – wat dan ook te zien is op de weegschaal- , maar dat je toch een gezonder lichaam krijgt doordat je minder lichaamsvet hebt en meer spierweefsel. Hoe dit werkt leg ik je uit in deze blog.

Een klant heeft wel eens tegen mij gezegd:

“Ik kan beter stoppen met sporten, want ik word er alleen maar zwaarder van”..

puur is the new natural personaltrainer sport afvallen leeuwarden 2

Mijn antwoord is dan vaak: het kan inderdaad zo zijn dat je niet afvalt in kilo’s, of zelfs een klein beetje zwaarder wordt als je gaat sporten. Dit betekent echter niet dat je dikker wordt! Je lichaam verandert zelfs op een positieve manier, het wordt slanker, strakker en je houding wordt beter.
Hoe meer spieren, hoe hoger je stofwisseling.
Op het moment dat je gaat sporten  of eventueel aan krachttraining gaat doen, ga je spieren opbouwen. Deze worden soepeler, nemen in gewicht en in omvang toe. Je zit strakker in je vel en je voelt je fitter. Maar dat is niet het enige wat sporten met je lichaam doet. Spierweefsel zorgt er ook voor dat je calorieën (=lichaamsvet) verbrandt, zelfs als je helemaal niks doet. Dus als je slaapt, of lekker onderuit gezakt een film kijkt: Het spierweefsel zorgt voor een continue verbranding van je lichaamsvet. Je spieren hebben namelijk energie nodig waardoor je stofwisseling hoger is naarmate je meer spieren hebt. De verhouding tussen spierweefsel en lichaamsvet is dus erg belangrijk: Hoe meer spiermassa, hoe minder lichaamsvet.

Ik raad daarom ook altijd aan om een vorm van krachttraining te doen naast het trainen voor de conditie en vetverbranding. Als afvallen jouw doel is dan is krachttraining ook altijd een onderdeel van de (personal/ small group) trainingen die ik verzorg in mijn trainingsstudio. 
Zoals ik hierboven al vertelde, zorgt dit voor een lichaam dat niet alleen slank is, maar ook strak en mooi van vorm is.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?