Misschien valt het je tijdens het boodschappen doen al op, maar het assortiment in de supermarkt wordt met het jaar ruimer. De bekende Hollandse producten worden ruimschoots aangevuld met importcreaties uit andere landen en continenten. Maar zijn die geimporteerde producten beter voor ons dan de Nederlandse varianten? In deze blog neem het zuivelproduct Skyr onder de loep genomen. Regelmatig wordt ons in de praktijk gevraagd of dit een betere keuze is ten opzichte van ons bekende bakje magere kwark. Oftewel: Skyr of kwark, wat is nou de beste keuze?

Wat is skyr en wat zijn de verschillen tussen beide producten?

Skyr of kwark, wat is nou de beste keuze?

Skyr is een traditioneel zuivelproduct uit IJsland. Het product is daar al honderden jaren bekend, aangezien het werd geïntroduceerd toen de Vikingen nog in Scandinavië heersten. Net als kwark is Skyr een verse kaassoort: de producten ondergaan alleen de eerste stappen van de kaasproductie. De bacteriekolonie waar de melk in het begin mee wordt geïnjecteerd zorgt ervoor dat de eiwitten gaan samenklonteren (schiften), waardoor men gemakkelijk de waterige restanten (wei) kan verwijderen. Het geklonterde restant zal dan uiteindelijk de kwark of skyr worden. Het verschil in de bereiding karakteriseert zich in minimale verschillen, zoals het gebruik van een extra bacteriële kolonie bij de productie en de toevoeging van actieve Skyr tijdens het schiftingsproces om de bacteriën te activeren.

Wat zijn verschillen tussen Skyr en kwark op voedingswaarde?

Zoals je kunt zien heb ik de magere kwark van de Jumbo vergeleken met de Skyr van Arla. Iets dat in de onderstaande tabel al direct opvalt zijn de hoeveelheid eiwitten. Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen. Deze zal je alleen als energie gaan gebruiken wanneer je meer eiwitten eet dan dat je nodig hebt (meer dan 30 gram per maaltijd).

Schaaltje (150 g)Energie (kcal)Koolhydraten (g)Waarvan suikers (g)Vetten (g)Verzadigd vet (g)Eiwitten (g)
Magere kwark77660013
Skyr 93660,40,216,5

Voor beide producten geldt vanwege de eiwitten: Onderzoek heeft aangetoond dat eiwitten uit zuivelproducten de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren, goed zijn voor je botten en spiermassa kunnen helpen behouden tijdens (bijvoorbeeld) afvallen of periodes van veel trainen. Bovendien krijg je er een verzadigd gevoel van, waardoor het je eetlust vermindert.

De conclusie… Skyr of kwark, wat is nou de beste keuze?

Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak. Skyr heeft een romige en zoetere smaak. Wel hangt er een andere prijskaartje aan. Skyr is namelijk een stuk duurder.
Mocht je eiwitinname alsnog voldoende zijn, dan blijft de magere kwark verder ook een mooi product om te gebruiken. Het geeft je in de supermarkt in ieder geval meer keus!

Tips voor het gebruik van Skyr:

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?