Met het thema Puur! eten proberen wij inspiratie te geven hoe je op een pure en gemakkelijke manier een gezonde maaltijd/snack maakt. Tzatziki is hier een goed voorbeeld van.
De voedingswaarde per 100 gram (met onderstaand recept):
Kcal: 47
Eiwit: 6,5 gram
Koolhydraten: 4,5 gram
Vet: 0,4 gram
Vezels: 0,4 gram
Tzatziki kun je op verschillende manieren maken, bijvoorbeeld met (volvette) Griekse yoghurt of magere kwark. Beide zijn prima om te gebruiken, maar magere kwark bevat minder calorieën. In magere kwark zit 50 kcal in op 100 gram. Bij Griekse yoghurt is dit 180 kcal. Dat scheelt nogal! In dit recept gebruik ik magere kwark.
Ingrediënten voor 1 flinke schaal:
1 komkommer
250 ml magere kwark
2 teentjes knoflook
paar druppels limoen- of citroensap
peper
zout
1 el olijfolie
verse/gedroogde dille
Zo maak je de tzatziki:
Pak een zeef, plaats deze boven een kom/schaal en rasp de (gewassen) komkommer
Wacht tot de komkommer goed is uitgelekt. Wil je wat sneller door dit proces? Pak dan een lepel en druk de komkommer aan met de bolle kant van de lepel.
Snijd de twee teentjes knoflook zo klein mogelijk (of gebruik een knoflookpers) en voeg deze toe aan het komkommermengsel
Roer alle ingrediënten door elkaar
Voeg er (naar eigen smaak) nog wat (verse) dille aan toe
Maak de tzatziki af door nog wat citroensap, peper en een snufje zout toe te voegen.