oktober 22, 2019

Tzatziki

Met het thema Puur! eten proberen wij inspiratie te geven hoe je op een pure en gemakkelijke manier een gezonde maaltijd/snack maakt.
Tzatziki is hier een goed voorbeeld van.

De voedingswaarde per 100 gram (met onderstaand recept):

  • Kcal: 47
  • Eiwit: 6,5 gram
  • Koolhydraten: 4,5 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vezels: 0,4 gram

Tzatziki kun je op verschillende manieren maken, bijvoorbeeld met (volvette) Griekse yoghurt of magere kwark. Beide zijn prima om te gebruiken, maar magere kwark bevat minder calorieën. In magere kwark zit 50 kcal in op 100 gram. Bij Griekse yoghurt is dit 180 kcal. Dat scheelt nogal! In dit recept gebruik ik magere kwark.

Ingrediënten voor 1 flinke schaal:

  • 1 komkommer
  • 250 ml magere kwark
  • 2 teentjes knoflook
  • paar druppels limoen- of citroensap
  • peper
  • zout
  • 1 el olijfolie
  • verse/gedroogde dille

Zo maak je de tzatziki:

  • Pak een zeef, plaats deze boven een kom/schaal en rasp de (gewassen) komkommer
  • Wacht tot de komkommer goed is uitgelekt. Wil je wat sneller door dit proces? Pak dan een lepel en druk de komkommer aan met de bolle kant van de lepel.
  • Snijd de twee teentjes knoflook zo klein mogelijk (of gebruik een knoflookpers) en voeg deze toe aan het komkommermengsel
  • Roer alle ingrediënten door elkaar
  • Voeg er (naar eigen smaak) nog wat (verse) dille aan toe
  • Maak de tzatziki af door nog wat citroensap, peper en een snufje zout toe te voegen.