In mijn voorbeelddagmenu’s adviseer ik dit heerlijke smeersel regelmatig voor op bijvoorbeeld een rijstwafel of cracker. Hummus zit vol met voedingsstoffen en het wordt in verband gebracht met allerlei gunstige effecten op de gezondheid. Hummus is namelijk:
Rijk aan goede ontstekingsremmende ingredienten. Kikkererwten, olijfolie en sesamzaad (tahin) zijn namelijk ingrediënten waarvan bekend is dat ze een ontstekingsremmende werking hebben;
Vezelrijk, dus goed voor de spijsvertering en voor de goede darmbacteriën;
Een smeersel met een lage glycemische index. Het kan dus bijdragen aan gezond bloedsuikerniveau;
Goed voor mensen met intoleranties; het is van nature gluten-, noten- en zuivelvrij;
Bevat ingrediënten die goed zijn voor je hart. Hummus bevat namelijk kikkererwten en olijfolie, twee ingrediënten die de risicofactoren voor – en daarmee het algehele risico op – hartziekte kunnen verlagen;
En last but not least: Hummus zit bomvol met plantaardige eiwitten! Hummus is met 7,9 gram eiwit per portie een goede bron van plantaardige eiwitten. Bovendien bevat hummus ijzer, folaat, fosfor en B-vitamines, nutriënten die allemaal van belang zijn voor vegetariërs en veganisten, omdat die anders kans lopen om via hun voeding niet genoeg binnen te krijgen.
Het is tegenwoordig makkelijk om een bakje hummus in de supermarkt te kopen. Deze zijn best lekker en bevatten geen vreemde ingrediënten. Waarom zou je het dan toch zelf maken? Hummus uit de supermarkt wordt gemaakt met raapolie. Deze olie wordt sterk geraffineerd wat van belang is voor het maken van grote hoeveelheden hummus waardoor het in de supermarkt verkocht kan worden. Het nadeel is echter dat door het raffineren van de olie er ook lekkere (en gezonde) smaakstoffen verloren.Als je het zelf maakt weet je zeker dat je goud op je cracker hebt!
Dit heb je nodig om zelf hummus te maken:
250 gr kikkererwten (voorgekookt)
2 tenen knoflook
1 el tahin sesampasta
1/2 citroen
1 tl komijn
1/2 tl zout
10 el olijfolie – extra vergine
En zo maak je de hummus:
Spoel de kikkererwten af in een vergiet en doe ze in de keukenmachine
Voeg de rest van de ingrediënten toe en draai tot een gladde pasta
Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pasta de dik blijft