Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zo veel zin in de kerstdagen!! Het is mijn favoriete tijd van het jaar, gezellig met de familie uitgebreid dineren en praten. En daarnaast natuurlijk de kerstboom in huis en alle verlichting bij mensen in de straat en stad. Gezellig!
Maar we weten natuurlijk ook dat tijdens de kerstdagen de verleiding om ongezond te eten heel groot is. Het maakt niet uit waar ik kom. Er liggen altijd schuimpjes, chocolaatjes, kransjes en dan nog het kerstdiner zelf. Het is vaak veel te veel maar zo lekker dat je het ook niet kunt laten staan. Ik ken het maar al te goed. Daarom zijn wij nu bezig met het bedenken van pure recepten voor de kerstdagen! Zodat jij en natuurlijk ook wij in ieder geval nog een puur recept kunnen meenemen naar de familie waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten.

De meeste mensen (waaronder ik zelf) eten elk jaar (gevulde) kalkoen, ik vind het er echt bij horen en vind kerst ook niet compleet zonder deze traditie. Nou heb ik helaas nog niet een hele kalkoen bereid maar ik heb wel alvast een pure variant van de traditionele cranberry saus gemaakt. Deze kun je als saus bij de kalkoen gebruiken maar natuurlijk ook bij een lekker voorgerechtje of de bananenpannenkoekjes. Het recept wil ik natuurlijk graag met jullie delen!

Met dit recept maak je ongeveer 250 tot 300 gram cranberrysaus. 

De ingrediënten:

1 middelgroot kaneelstokje
340 gram verse cranberry’s
1/2 glas honing ( ca. 120 ml)
Geraspte schil van een sinaasappel. In plaats van sinaasappelschil kunt u ook citroenschil gebruiken. Dan zal de saus wat frisser en wat minder zoet smaken.
Sap van de sinaasappel
240 ml water
snufje zout
1 theelepeltje vanille extract ( optioneel)

Bereiding:

Doe alles samen in een pan en zet uw vuur aan. Nu hoef je het eigenlijk alleen nog maar voor 30-45 minuten te laten koken op middelhoog vuur. Wanneer de saus wat dikker wordt en veel vloeistof is verdampt zet je het vuur laag. U kunt zelf de dikte gewenste dikte bepalen door de pan nu langer of minder lang op het vuur te laten. Zorg wel dat u goed blijft roeren wanneer de saus dikker wordt en laat hem ook niet te dik worden. De saus zal dan aanbranden en dat wil je natuurlijk niet!

Bekijk ook  het lekkere kerstdessert ( tiramisu!) van Lysbeth.

Als je de saus uitprobeert of bij kerst gebruikt vinden wij dat heel leuk om te horen! Laat het ons weten via Twitter, Facebook of laat een comment achter!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?