Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt. De laatste tijd komt het vaak negatief in het nieuws. Zoals de laatste tijd de mandarijnen met zoveel pesticiden dat het eerder ongezond is dan gezond om ze te eten. In dit artikel leg ik je wat meer over deze gifstoffen.

Pesticiden zijn giftig

Pesticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen die dienen om schimmels, onkruid, dieren en insecten te weren. Een teveel aan pesticiden kan leiden tot vergiftiging. Op groenten zitten vaak wel rond de 40 verschillende soorten pesticiden. Dat is dus erg veel en het heeft een grote impact op het lichaam. Ook in potjes en blikken met groenten zitten deze pesticiden. De norm voor het gebruik van pesticiden in Nederland ligt erg hoog. Gebruik ervan voldoet dus wel aan de richtlijnen waar producenten zich aan moeten houden in Nederland maar inname  ervan is wel ongezond. Het lichaam moet hard werken om deze gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem zwakker wordt waardoor je sneller vatbaar bent voor ziektes. Ook wordt veel blootstelling aan pesticiden geassocieerd met ziektes zoals alzheimer en kanker.

Pesticiden trekken in het product. Als je het product schilt krijg je dus alsnog de bestrijdingsmiddelen binnen. Het is bijna onmogelijk om geen pesticiden binnen te krijgen. Om er toch een beetje op te kunnen letten zijn er lijsten opgesteld van producten die de minste pesticiden bevatten.

Producten met de meeste pesticiden:

 
Producten met de minste pesticiden:

Wat nu?

Biologische producten bevatten de minste pesticiden. Ook kunt je een teveel aan pesticiden vermijden door veel te variëren in jouw voedingspatroon. Soms bevat een bepaald voedingsmiddel namelijk heel veel pesticiden. Door te variëren ontwijk je een ‘overdosis’.

Eten jij ook al biologisch? En wat is je mening over pesticiden? Laat het ons weten!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?