Je bent zo druk met je lijf, dat je bijna zou vergeten dat je “bovenkamer” ook onderdeel is van je lijf. Zonde, de kracht van je brein kan spiergroei naar een nieuw niveau tillen.
Verschillende onderzoeken maar ook uit onze praktijk blijkt dat spieren sterker geactiveerd worden wanneer het brein actief aan die spieren denkt. Dit noemen we ook wel de mind-muscle connection.
Tijdens onze trainingen vinden wij het belangrijk dat er niet zomaar wat oefeningen worden “afgewerkt”. Goede techniek is alles tijdens een oefening. Een goede techniek is niet alleen handig om sterker te worden, maar verkleint ook de kans op een blessure.
Maar wanneer je alleen maar bezig bent met de uitvoering van de oefening, vergeet je mogelijk een andere belangrijke factor. Namelijk, hoe het voelt.
Wanneer je je focust om de juiste spieren aan te spreken in plaats van meer en meer gewicht te willen, bevorder je juist spiergroei.
In fitnesstermen wordt ook wel gesproken over de mind-muscle connection. Wat inhoudt dat je de spier vóélt die wordt aangesproken tijdens de oefening.
Hoe passen wij mind-muscle connection toe in onze trainingen?
- Wij vertellen er bijvoorbeeld graag bij wat we aan het doen zijn (welke spier trainen we?) en waarom we een oefening doen.
Wij verwachten uiteraard niet dat iedereen alle Latijnse benamingen weet van alle spieren, maar als je niet weet welke spieren je allemaal hebt en welke we gebruiken tijdens een oefening, hoe geef je ze dan de juiste aandacht?
- Een ander voorbeeld is dat wij kijken naar: Wanneer werd de uitvoering minder goed? Waar lag dat aan? We vragen aan de sporter welke spieren voelde je? Misschien voelde je je schouders meer dan je borst, terwijl je een benchpress deed. Je krijgt dan tips om het in der volgende set te verhelpen.
- Wanneer je in de spiegel kijkt tijdens een oefening, focus je sneller op je techniek dan op je gevoel. Wij hebben een spiegel in onze gym, maar expres op een plek dat je ‘m (als dat nodig is) functioneel kunt gebruiken. Door niet continue in de spiegel te “moeten” kijken voer je de oefening meer op gevoel uit. Hiermee kun je de spier nog beter aanspreken en laten groeien. Natuurlijk passen we uiteraard wel op dat de techniek niet de wensen overlaat en is er altijd een trainer bij.