Vandaag is het wereld Diabetes dag en daarmee wordt aandacht besteed aan de nog altijd toenemende groei van deze chronische aandoening.
Diabetes is een ziekte die vaak voorkomt in mijn praktijk. Soms verlenen wij preventieve zorg; je kunt de kans op het ontwikkelen van deze ziekte verkleinen door gezond te eten, voldoende te bewegen en je gewicht onder controle te houden. Maar ook symptoombestrijding komt regelmatig voor.
Persoonlijk vind ik het altijd een casus waar je veel voldoening uit kunt halen maar tegelijk ook een casus waar ik regelmatig verbaast over ben..

Een week of 4 geleden kreeg ik bijvoorbeeld onderstaand bericht van de POH (praktijk ondersteuner huisartsenzorg):
“Ik neem contact met je op voor een diabetespatiënt (insuline-afhankelijk) van ons. Haar wens is begeleiding van een diëtist en daarbij met name ook praktische hulp/adviezen voor het bereiden van makkelijke gezonde maaltijden die passen binnen het diabetesdieet. Ze heeft de motivatie wel, is eerder bij een diëtist geweest maar vond niet wat ze zocht. Zou jij/jullie haar hierbij kunnen begeleiden?”

Hier hoef ik niet lang over na te denken, natuurlijk wil ik onderzoeken hoe ik deze mevrouw WEL kan helpen! 
We zijn in gesprek gegaan en al snel bleek dat ze al meerdere keren de deksel op haar neus heeft gekregen: “verscheidene diëtisten zeiden dat ze me niet kon helpen”.

Mijn verbazing nam door wat ze vertelde met de seconde toe… Ik bedoel ik verbaas me er vaak over hoe mensen zich soms zonder slag of stoot neerleggen bij de diagnose van een ziekte. Het lijkt alsof ze door het krijgen van een diagnose het stuur van hun leven uit handen geven: “Ik ben machteloos, artsen en medicijnen moeten het nu maar oplossen”. Maar dat een zorgverlener ook de handdoek in de ring gooit? Bijzonder!! 

Goed, we zijn aan de slag gegaan. Rode draad: Kies voor voeding die je oma nog zou herkennen als voeding (mvr. is 71jaar!). 
Vers, rond en kleurrijk dus en met een glycemische lading onder de 10. Door dit te combineren met voldoende eiwitten en gezonde vetten breng je al snel je bloedsuikerspiegel in balans. We hebben in overeenstemming met elkaar een eetschema gemaakt en (heel belangrijk!) afspraken gemaakt over de begeleiding. 

Vandaag zijn we 3 weken verder en met resultaat: 
Een brede GLIMLACH bij binnenkomst;
2 kg AFGEVALLEN (geloof mij, dat is heel knap voor een 71 jarige diabeet);
PLEZIER in het eten, want het is HAALBAAR;
mevrouw heeft weer een gezonde “TREK” in eten, wat het makkelijker maakt om het vol te houden;
mevrouw hoeft ’s middags niet meer op bed, ze heeft dus meer ENERGIE

Geweldig toch? IT MADE MY DAY!! (en dat op de wereld Diabetes dag 😉 )
De eerste stap in de richting van een gezonde en energieke leefstijl zonder diabetes of een verminderde behoefte aan medicatie is gezet! 
Natuurlijk gaan we nog effe door..

Heb jij diabetes en kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanleren van een gezonde leefstijl? Schroom dan niet en neem contact op.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?