Friese Foodies?
Dit is een project waar ik de afgelopen 15 weken met veel plezier aan het gewerkt. Ik zal eerst eens vertellen hoe ik daar zo bij gekomen ben.
Als student voeding & diëtetiek ben ik momenteel bezig met de laatste fase, namelijk mijn stage.
De opleiding zelf kent natuurlijk een onderwijsprogramma die voor zo’n 3 jaar is vastgesteld. Het laatste jaar bepaal je eigenlijk zelf je richting. Ik dacht, dit is mijn kans!

Ik maak mij druk om eten.

Ik maak mij natuurlijk al langer druk om eten. Dit deel ik niet alleen via ons Puur!, maar ik loop hier dagelijks tegen aan als ik bijvoorbeeld boodschappen toe. Tegenwoordig bepalen de supermarkten, de overheid en de industrie wat wij eten. Het is belachelijk, maar zij hebben veel macht. Maar als we dit allemaal toe laten, hoe zal het dan gaan over 100 jaar?

Ik hou gewoon van lekker en goed eten. Zo simpel is het.

‘Houdt iedereen niet van lekker eten?’ Hoor ik je denken. Met lekker eten bedoel ik natuurlijk niet de hamburgers van de Mac of een broodje bapao uit de supermarkt. Nee. Lekker eten is goed bereid, puur, vers, smakelijk en het liefst ook nog mooi opgemaakt.
Maar wat is goed eten? Wat wetenschappers hebben aangetoond?
Ik weet niet meer wat ik moet geloven, ook wetenschappers worden gefinancierd, vaak zelfs door partijen die hier baat bij hebben. Er wordt van alles beweerd, maar volgens mij heb je al die toevoegingen helemaal niet nodig. Het is in ieder geval niet mijn idee van een een eerlijke smaak.

Echt eten, dat is wat ik wil en waar ik mee bezig wil zijn!
Zodoende ben ik in contact gekomen met Albert Kooy. Albert Kooy is een SVH Meesterkok en heeft in zijn boek “De Nieuwe Nederlandse Keuken” 5 basisprincipes geformuleerd die ervoor zorgen dat eten lekkerder, beter, verser, gezonder en goedkoper kan. In de Nieuwe Nederlandse Keuken wordt er duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds, geïnspireerd op de culinaire cultuur van ons land gekookt. Stenden Hotel gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige E-nummers.Perfect!!
Deze visie is de rode draad geweest in mijn stage periode als voedingskundige diëtist. Ik vind dat ik als diëtiste het goede voorbeeld moet geven en volgens mij is dat ook aan de ambachtelijke chefs en producenten van voedsel.

Kick off ‘Friese Foodies voor echt eten’
FOTOGRAFIE JAAP SPIEKER

Al snel kwam er het idee om een kick off te organiseren. Leeuwarden (Fryslân) is zoals je misschien al wel weet volgend jaar Hoofdstad van de Smaak. Onder het motto ‘Het jaar dat over de tong gaat’ staat er in heel Fryslân van alles te gebeuren. In 2015 willen wij culinair Friesland op z’n kop zetten!
Daarom hebben wij op 24 juni een kick off georganiseerd in het Stenden Hotel waarin het vormen van een netwerkgroep met echte Friese foodieshierin centraal staat. Het uitgangspunt van deze netwerkgroep is leren op basis van gezamenlijke interesses, kennis met elkaar uit te wisselen en een netwerk op te bouwen waarin foodies zelf nieuwe foodies voor kunnen aanmelden.
Hierdoor wordt het netwerk niet alleen groter maar ook waardevoller.

Nadat ik zelf het welkomswoord heb gegeven voor deze bijzondere dag kwamen er een aantal sprekers aan het woord waarvan ik vooraf zeker wist dat zij een inspirerende rol konden spelen:

FOTOGRAFIE JAAP SPIEKER

.

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik heb genoten van deze dag. Ik heb weliswaar het initiatief genomen voor deze kick off, maar ik voel mij ook echt een Friese foodie. Ik ben onder de indruk van de passie en
gedrevenheid van echte koks en producenten! Wat een fijn gezelschap!!
Ik wil iedereen bedanken voor zijn/ haar inzet en het tonen van passie voor echt eten.
Daarnaast ben ik heel blij dat ik de kans heb gekregen om een evenement te organiseren wat veel betekent voor culinair Friesland. Ik bedoel, Wat is nou het toppunt van cultuur?… Eten!
Ik ervaar dit als een zeer waardevol eindproduct. Thanks Albert!
Samen kunnen wij vechten voor echt eten. Niet alleen in 2015, maar ook daarna wil ik mij blijven inzetten voor echt eten.

Dus Puur! volgers, wij gaan lekker door met wat wij doen en jullie gaan meer van ons horen.
‘Jouw gezondheid en die van degenen om jou heen is je meest waardevolle bezit’.


Fotografie: Jaap Spieker

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?