december 18, 2015

Kerst en Oud & Nieuw verleidingen

door Evelien Abma

Ja mensen, het is weer die tijd van het jaar. We kunnen ons culinair weer volledig uitleven. We kijken er naar uit om gezellig met onze familie en vrienden te gaan eten en drinken, waarbij het best een onsje meer mag zijn. Het perfecte recept voor een geslaagde feestdag. En helaas voor ons weten alle winkels dit ook maar al te goed. Al ver van te voren beginnen zij ons te verleiden met een overweldigend aanbod.

We hebben net Sinterklaas achter de rug met die heerlijke pepernoten, chocoladeletters en marsepein. En nu is het al weer bijna kerstKerstkransjes, kerststollen, kerstbrood, kerststaven en ga zo maar door. Eigenlijk alles wat we maar lekker vinden met het woord “kerst” ervoor. Als klap op de vuurpijl hebben we dan ook nog oud & nieuw. Heerlijke olliebollen en appelflappen om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar mee te beginnen. Deze feestmaand is dan ook echt mijn favoriete maand uit het hele jaar, ook omdat ik jarig ben.

Maar nu ik zo op de gezonde tour ben, moet ik het toch wat anders gaan aanpakken. Bijvoorbeeld 75% gezond en 25% ongezond. Straks met kerst ga ik mezelf en mijn familie eens uitdagen om wat gezondere alternatieven te maken. Volgende week geef ik een paar voorbeelden over wat je “in plaats van” zou kunnen maken. Maar met een creatieve twist. Met oud & nieuw worden er in huize Abma appelflappen gebakken. Deze traditie is bij mijn oma begonnen, maar nu zij er niet meer is hebben mijn vader en ik het stokje overgenomen. Dit is niet echt gezond, ik weet het, maar om de lijn van het compromis er in te houden zouden we dit jaar ook een paar appelflappen met wat gezonder deeg kunnen maken.

Om mijn doel te bereiken heb ik wat research gedaan. Hier wat tips:

 • Plan van te voren.
  Als je ruim van te voren plant wat je “in plaats van” kan maken dan scheelt dat weer wat keuzestress vlak voor de feestdagen.
 • Wees creatief.
  Er staan echt 1001 gezonde recepten online. Doe eens iets anders deze keer en geef de feestdagen een healthy twist.
 • Neem je tijd.
  Al het eten hoeft niet in 5 minuten op. Neem je tijd en geniet van het eten. Als je langzamer eet dan ben je ook sneller vol.
 • Geniet.
  Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de feestdagen hierdoor ondragelijk worden. Geniet, maar geniet met mate. Kleinere porties zijn vaak beter dan één hele grote portie. Als je met tussenpozen kleinere gerechtjes eet ben je minder vol en kan je ook langer van de avond en het gezelschap genieten.
 • Bewegen.
  In plaats van de hele dag binnen zitten en eten kun je dit beter afwisselen met wat beweging. Misschien een stukje wandelen of als je bijvoorbeeld een Wii hebt (zoals ik) dan kun je een potje tennissen of dansen.

De feestdagen zijn voor ons afvallers een moeilijke periode, maar met wat creativiteit en doorzettingsvermogen lukt het ons om deze dagen door te komen zonder te overdrijven

We can do it!

Succes en fijne feestdagen allemaal!
Groetjes Evelien