Koffie gezond ongezond puur natural dietist leeuwarden

Even een bakje koffie… gezellig! Koffie drinken speelt een belangrijke rol in onze sociale cultuur. Teveel koffie is echter niet bevorderlijk voor onze gezondheid, want koffie bevat specifieke stoffen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Toch zijn er ook heel veel onderzoeken die juist laten zien dat koffie een zeer positief effect heeft op de gezondheid en onder andere diabetes type 2, de Ziekte van Parkinson en diverse vormen van kanker kan helpen voorkomen.

Koffie – het populairste en meest bestudeerde drankje van Nederland 
Decennia lang is er zeer veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van koffie, maar tot op de dag van vandaag zijn wetenschappers het er nog steeds niet over eens wat nou precies de voor- en nadelen van koffie drinken zijn. Diverse onderzoeken tonen namelijk tegenstrijdige resultaten, en wat het ene onderzoek bevestigt wordt vervolgens alweer snel door een ander onderzoek tegengesproken. Niettemin is het belangrijk dat we meer duidelijkheid krijgen over de positieve en negatieve effecten, want koffie is het meest geliefde drankje van Nederland.

De gevaren van koffie Koffie wordt gemaakt van koffiebonen, die eerst gedroogd en daarna gebrand en gemalen dienen te worden voordat er koffie van kan worden gemaakt. Koffie bevat een aantal stoffen die een schadelijk effect kunnen hebben op de gezondheid als je  er teveel van drinkt. Deze stoffen zijn:

De voordelen van koffie Wat steeds duidelijker wordt is dat koffie naast een aantal nadelen voor de gezondheid ook talloze voordelen heeft:

Conclusie: Is koffie wel of niet goed voor de gezondheid? Gezien de vele gezondheidsvoordelen van koffie valt het moeilijk te ontkennen dat er goede kanten zitten aan het drinken van koffie. Toch is overdaad zeker nooit goed, met name vanwege de negatieve effecten van cafeïne. Als je zoveel mogelijk van alle positieve effecten van koffie wil profiteren zonder teveel last te hebben van de negatieve bijwerkingen dan kun je jezelf het beste houden aan de volgende richtlijnen:

Net zoals dat voor veel andere voedingsmiddelen geldt zul je voor jezelf de voor- en nadelen van koffie drinken tegen elkaar moeten afwegen. In sommige gevallen is het misschien beter om koffie geheel te laten staan en in plaats daarvan kruidenthee of groene smoothies te drinken – en natuurlijk gezonder te gaan eten… De keuze is geheel aan jou!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?