Honing kennen we allemaal als een lekkere en gezonde zoetmaker. Zelf vind ik het bijvoorbeeld lekker om er af en toe mijn yoghurt mee te zoeten.
Het is een van de oudste natuurlijke zoetmakers ter wereld. Vroeger werd het al gebruikt door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Maar welke honing moet je kiezen en welke hoeveelheid is nog gezond?

Honing is ongeveer 25-50% zoeter dan suiker en je hebt er dus ook veel minder van nodig. Je kunt met honing bakken en het is het eeuwig houdbaar.

Maar er is veel discussie over of honing nou wel zo gezond is of niet, het bevat namelijk suiker ( fructose). Wel bevat honing naast deze suikers  ook veel enzymen en antioxidanten die juist heel goed voor je zijn. Ook bevat honing mineralen zoals ijzer, koper, niacine, riboflavine, kalium en zink.

Gezondheidsvoordelen van honing:
Een studie onder gezonde, diabetische en hyperlipidemische personen toonde dat honing de aanwezigheid van ontstekingsmarkers verlaagd ( dus minder inflammatie in het lichaam), het LDL cholesterol verlaagd en het HDL cholesterol ( het goede cholesterol) verhoogd.
Ook helpt honing bij het verlichten van keelpijn en allergieën en het genezen van wonden door de anti-bacteriële eigenschappen.

Welke honing kun je het beste kopen?
Bij veel honing die je in de supermarkt kan kopen zijn door bewerkingsprocessen  ( filtratie en verhitting) veel of alle pollen en enzymen die van nature in de honing voorkomen verwijderd.

Honing waarin alle enzymen, antioxidanten en pollen nog intact zijn kun je rechtstreeks bij een imker halen of in de natuurwinkel/online kopen. Vooral rauwe honing is kwalitatief erg goed. Rauwe honing ziet er misschien minder helder uit dan andere honing, maar het zit wel bomvol antioxidanten die de gezondheid bevorderen. Daarnaast is het vaak zo dat hoe donkerder de honing, hoe meer antioxidanten deze bevat (en dus minder bewerkt!).

Wat ons betreft is honing gezond zolang je het met mate gebruikt. Honing is zeker beter dan suiker om te gebruiken en als je gezond en actief bent kan het geen kwaad. Maar als je overgewicht of diabetes hebt raad ik honing toch af door het fructosegehalte.

Let op!: baby’s die nog geen jaar zijn mogen geen honing eten omdat het sporen botulisme bevat en het immuunsysteem van de baby dit op deze leeftijd nog niet aankan.

Een aantal manieren om honing te gebruiken:
– Honing door de thee of koffie
– Honing door de yoghurt ( met nog wat fruit en/of havermout en noten heb je een heerlijk ontbijtje)
– Honing in plaats van suiker om mee te bakken
– Honing in combinatie met azijn en mosterd voor een saladedressing

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?