Motivatie, daar begint afvallen mee. Er is toch een reden waarom je eraan begint en die reden moet je, vooral op moeilijke momenten, in je gedachten hebben. Soms is je motivatie ver te zoeken. Vooral als je niet eens weet wat nou precies je motivatie is. Dan is het heel gemakkelijk om af te dwalen en toe te geven aan je lekkere trek. Sommige mensen hebben een hele duidelijke motivatie die ze als het ware vast kunnen pakken. Die je kunt zien. Bijvoorbeeld afvallen voor je trouwdag. Je hebt misschien een jurk in gedachten of misschien zelfs al besteld. Je hoeft dan alleen maar even naar die jurk te kijken en je krijgt gelijk weer een boost. Het kan ook zijn dat je voor je gezondheid moet afvallen. Een doktersbezoekje of fysieke klachten kunnen dan ook werken als stok achter de deur. Niet heel fijn, maar wel effectief.

Maar voor de meeste mensen is de reden toch dat ze niet lekker in hun vel zitten. Ze willen gewoon weer wat kilootjes kwijt om zich beter te voelen. Ik behoor daar ook bij. Voor ons is het niet zo makkelijk om onze motivatie te visualiseren. Het is toch meer een gevoel wat je hebt. Bij mij is dat gevoel niet sterk genoeg als ik echt lekkere trek heb. Dan kan ik aan niks anders meer denken en dus ook niet aan mijn motivatie. Dit probleem ben ik al vaker tegenkomen tijdens mijn vorige afvalpogingen.

moodoard blog

Wat nu? Hoe kan ik het wel zichtbaar maken? Ik heb hier wel een tijdje over na moeten denken, maar ik kreeg laatst een eureka moment. Ik heb een moodboard/collage gemaakt waarop mijn motivatie is uitgebeeld. Deze hangt op mijn deur, zodat ik elke keer als ik mijn kamer inloop weer even wordt herinnerd aan wat ik ook al weer wil en waar ik het voor doe. Ook heb ik hem op mijn smartphone staan, zodat ik overal mijn motivatie bij me heb.

Op mijn moodboard/collage staat:

“I’m not losing weight, I’m getting rid of it. I have no intention of finding it again.”

En daar ben ik het helemaal mee eens.
Ik wil me weer gezonder voelen en ik wil me ook weer goed in mijn eigen lijf voelen. Ik wil weer dingen doen die ik leuk vindzoals zwemmen en meer uitgaan met vriendinnen. Ik wil dat de kleding die ik leuk vind mij ook weer leuk staat. Als laatste wil ik meer balans in gezond eten en dan soms een keer iets lekkers in plaats van andersom.

Het gaat tot nu toe al beter dan al mijn vorige keren. Ik wil niet zeggen dat ik genezen ben van mijn zoete verslaving, maar ik ben op de goede weg. Nu als ik weer eens in een dipje zit en toch wil gaan voor de ongezonde optie dan kijk ik naar mijn moodboard/collage. Zo blijf ik beter bij de les. Misschien dat het niet zo snel gaat als ik zou willen, maar met genoeg motivatie en een schop onder mijn kont van Ilse moet het kunnen.

Een moodboard/collage werkt voor mij, maar ik weet natuurlijk niet of dit voor iedereen werkt. Je moet het zelf doen en dat weet ik maar al te goed.

Ga op zoek naar iets wat jou motiveert en maak dat zichtbaar.

Het kan van alles zijn en het maakt niet uit wat het is. Zolang het jou maar motiveert om door te blijven gaan. Ik weet zeker dat het ons gaat lukken.

Tot de volgende keer,

Evelien

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?