‘Functioneel trainen’ is een veelgebruikte term en ook bij Puur! passen we dit begrip bij iedere training toe. Maar wat is dit nu eigenlijk en waarom vinden wij dit zo belangrijk?

Functioneel trainen kun je het beste omschrijven als een trainingsvorm die gericht is op het ontwikkelen en verbeteren van bewegingsvaardigheden. Wat dan precies functioneel is voor een sporter hangt geheel af van de doelstelling. Om het simpel te maken zou je kunnen zeggen dat je gebruik maakt van oefeningen die je kunt vertalen naar bewegingen uit het dagelijks leven, zoals duwen, trekken, buigen, strekken, draaien, tillen en opstaan. Binnen fitness en sport gebruiken we deze oefeningen voor het verbeteren en optimaliseren van de prestaties. Zo laten we een hardloper specifieke oefeningen doen die in de buurt komen van een hardloop beweging.
Ga er bij functioneel trainen en dus bij Puur! in ieder geval vanuit dat je weinig tot geen standaard fitnessapparatuur gebruikt en voornamelijk werkt met losse trainingsmaterialen en eigen lichaamsgewicht.

Oké. En dan nu de theorie achter waarom we hiervoor kiezen:
Bewegen is vooral gebaseerd op het neuromusculaire systeem. De spieren worden bij een functionele beweging in een bepaalde tijd, in een bepaalde volgorde en met een bepaalde hoeveelheid kracht gestuurd door het neurale systeem. Kortom: de hele bewegingsketen moet samenwerken om een bepaalde beweging te kunnen maken. In deze visie passen nauwelijks tot geen geïsoleerde bewegingen. Geïsoleerde bewegingen zijn de bewegingen die je in de sportschool op fitness apparatuur maakt.

Bijvoorbeeld: je gaat zitten op een toestel (bijvoorbeeld een “leg extension” en voert vervolgens een beweging uit die gericht is op het geïsoleerd trainen van een bepaalde spier(groep). Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een sporter niet hoger of verder gaat springen als je slechts de bovenbenen (quadriceps) sterker maakt. Zo ook de leg press: wanneer duw je in het dagelijks leven iets zittend weg? 

Functioneel trainen is voor iedereen
Of je nu traint om wat extra kilo’s kwijt te raken, je sterker wilt worden of je algehele fitheid wilt verbeteren: functioneel trainen is voor iedereen. Zeker gezien het feit dat we leven in een vrij inactieve maatschappij zou het goed zijn wanneer we de voordelen inzien van het bewegen zoals het bedoeld is. We zijn tenslotte van oorsprong gemaakt om te bewegen!

 Samengevat is functioneel trainen:

Puur! streeft ernaar om deelnemers zo effectief mogelijk te laten trainen. Afhankelijk van je beginsituatie en doelstelling bepalen we de trainingsmethode en onderdelen van een training. Er gaat daarbij veel aandacht uit naar het verbeteren en optimaliseren van je houding en het aanleren van de juiste trainingstechnieken zodat je veilig, effectief en resultaatgericht werkt aan een gezond en fit lichaam.
Wil jij weten of deze trainingsmethode ook voor jou werkt? Maak dan vrijblijvend een (kennismakings) afspraak.

Afspraak maken met een personal trainer

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?