Ik kan me goed voorstellen dat (ongeacht jouw specifieke vraag of probleem), veel mensen de verwachting hebt dat als je naar een diëtist gaat het met name over eten gaat. 
Je zult het dan vast gek vinden dat in de consulten niet altijd over eten gaat, omdat ‘eten’ het probleem niet is. Het eten zelf doet namelijk niets. Het is de manier waarop we met ons eten omgaan waardoor we te weinig, te veel of de verkeerde dingen gaan eten. Met alle consequenties van dien.
De manier waarop wij mensen met ons eten omgaan noemen we eetgedrag. Dat betekent dus eten = gedrag! En laat dan nu zo moeilijk zijn om te veranderen! 

Diëtist Ilse Velkers

Minder leven op de automatische piloot is de sleutel naar gedragsverandering

Wij mensen leven op de automatische piloot. We doen dingen veelal onbewust zonder dat we het altijd door hebben. Denk maar aan de dingen die vandaag hebt gedaan.
Ben jij hier altijd bewust van?
Over veel dingen denk je niet na terwijl je ze wel deed.  

Leven op de automatische piloot voelt ook nog eens heel erg comfortabel. We doen graag dingen op een bepaalde manier, zoals je ze gewend bent en dat geldt ook voor het eten. We eten graag wat we gewend zijn te eten. 

Een dieet of advies volgen vraagt om van de automatische piloot af te gaan en dat is voor ons mensen, extreem moeilijk!
En als het ons lukt om tijdelijk ons gedrag te veranderen omdat we bijvoorbeeld ‘een stok achter de deur hebben’ dan houden we het niet altijd vol.
Wat gebeurt er als de spreekwoordelijke ‘stok’ is verdwenen?
Daar hoeven niet eens vervelende situaties voor nodig te zijn. We vallen terug in hetzelfde patroon en doen hetzelfde als voorheen…

De diëtist van Puur begeleidt jou op een andere manier dan je wellicht gewend bent. De begeleiding is gebaseerd de ACT werkwijze. Met ACT ‘zoomen’ we dieper in op de hulpvraag en leer jij vaardigheden waardoor je minder op de automatische piloot gaat leven. Je leert stil te staan en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je afvallen, aankomen of anders met eten omgaan? Waarom is dat belangrijk voor jou? 
Eten = gedrag dus er wordt gekeken naar je gedragspatronen en je leert vaardigheden om wellicht andere keuzes te maken en daadwerkelijk te komen tot duurzame gedragsverandering en daarmee veranderingen in je eetpatroon.

Lees je graag meer informatie over de ACT diëtist?
Wij zijn aangesloten bij het landelijk netwerk diëtisten die werken volgens Acceptance & Commitment Therapy (ACT):

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?