Wat zijn E-nummers?

E nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen aan eten en drinken. Denk aan smaakversterkers, rijsmiddelen, emulgatoren, voedingszuren, kleurstoffen, conserveermiddelen, maar ook zoetstoffen. Ze zijn dus vaak chemisch van aard.

Het is goedgekeurd, dus dan is het toch goed?

Er zijn E- nummers die inderdaad onschuldig zijn. Zoals E300 (vitamine C) en E307 (vitamine D). Maar dit zijn er maar heel weinig.
Dat de toevoegingen zijn goedgekeurd wil niet zeggen dat ze goed zijn en naar mijn mening ook niet onschadelijk voor de gezondheid. Wat hier is goedgekeurd, is bijv. in Australië verboden. Ook verbieden sommige landen zoals Zweden en Oostenrijk sommige E nummers. Dat is op zijn minst merkwaardig.

Het is slecht voor de lijn

Gifstoffen worden door de lever afgebroken. Bij iemand die veel toevoegingen eet zal de lever de hoeveelheid niet aankunnen. Omdat de lever de aanvoer niet aankan worden de gifstoffen opgeslagen in een vetcel. Je krijgt er dus steeds meer vet bij.

Voorbeelden van slechte E-nummers

Hier bespreek ik de 2 meest voorkomende ( en tevens ook vicieuze) E-nummers:
E 621 – Smaakversterker
Ook wel MSG  of Monosodium Glutamaat genoemd, een neurotoxisch additief.  In alle pakjes en zakjes komt dit E-nummer eigenlijk wel voor; denk aan kruiden, diepvriesmaaltijden, snacks, koek, soep etc.
Het tast de hersenen aan en het verstoort het hongergevoel. Het zorgt ervoor dat je maar blijft eten van die zak chips. Voor producenten is dit E-nummer dus geweldig maar voor de consument vreselijk.
Dit E-nummer is in veel landen verboden.
Andere benamingen: Vetsin, gistextract, moutextract, aroma’s,glutamaat, maltodextrine, gehydroliseerd eiwit  en vele andere.

E951- zoetstof
Ook wel aspartaam genoemd. Zit in light producten en producten waarop staat aangegeven weinig calorieën te bevatten ( bijv. Optimel).  Ook zit het in koekjes, chips, cola  en andere snacks. Is kankerverwekkend.

Veel andere E-nummers hebben een vergelijkbare slechte invloed, ik raad dus aan ze te vermijden.  Om dit te doen moet je goed de etiketten lezen en met biologisch eten kom je ook een heel eind!

Wat is jou mening over E-nummers?

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?