Het vergroten van zelfdiscipline gaat ongeveer op dezelfde manier als het vergroten van je conditie.

Als je nooit sport, zul je in steeds slechtere conditie raken. En als je jezelf nooit ergens toe zet en altijd toegeeft aan alle verleidingen zul je steeds minder zelfdiscipline krijgen.
Gelukkig werkt het ook andersom. Als je wilt werken aan je conditie, doe je dat door jezelf steeds meer uit te dagen en veel te oefenen. Na verloop van tijd wordt je conditie dan steeds beter en beter. Zo is het ook met zelfdiscipline. Hoe vaker je daar gebruik van maakt, hoe meer je er van krijgt.

Wat betekent het om je zelfdiscipline te gebruiken? In het kort gaat het er om dat je iets doet ondanks het feit dat je er weinig plezier aan beleeft en er weinig zin in hebt. Nu vraag je je misschien af: “waarom zou ik iets doen dat ik niet leuk vind?”. Vaak heeft het er mee te maken dat het op de lange termijn een positief resultaat oplevert.
Gezond eten is voor veel mensen bijvoorbeeld minder leuk dan een lekkere vette hap scoren, maar op de lange termijn blijf je van een salade wel gezonder en fitter dan van een gehaktbal met satésaus. Je geld meteen uitgeven aan leuke dingen is ook veel prettiger dan sparen, maar sparen zorgt er wel voor dat je later ook een goed leven kunt leiden.
Zelfdiscipline heb je in veel gevallen dus nodig om lange termijn doelen te bereiken.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?