Heb jij wel eens nagedacht hoe jij je sportprestatie kunt verbeteren door voeding? Wil je meer weten hoe je gezond en lekker kunt eten en toch goed presteren in je sport? Vind je dat het te lang duurt voordat je hersteld bent na een training of wedstrijd? Of wil je weten hoe jij jouw sportieve doelen kunt behalen met behulp van een goed voedingspatroon? Het zijn vragen die veel sporters bezig houden en waar de sportdiëtist je bij kan helpen.
Maar, hoe word je eigenlijk sportdiëtist en waarom heb ik voor dit vak gekozen?


Een sporters leven

Ilse Velkers, Hogeschool van Amsterdam (2018)

Mijn interesse in sportvoeding is begonnen in mijn jeugd. Al vanaf mijn 7e deed ik aan atletiek en vanaf mijn 14e bijna dagelijks. Mezelf verbeteren als (200/400m) sprinter was het hoofddoel, maar om dat te kunnen was goed herstellen van trainingen misschien nog wel belangrijker dan de training zelf. Er kwam dagelijks veel bij mijn sporters leven kijken; ik ging naar school, reisde voor training veel heen en weer tussen Groningen en Leeuwarden, wedstrijden waren vaak ver weg en daarnaast probeerde ik nog een sociaal leven te onderhouden en had ik net als iedere tiener een bijbaantje.


Veel sporten is niet per definitie gezond

Het vinden van de juiste balans tussen (top)sport en gezondheid is soms lastig.
Hardlopen specifiek is een zeer blessuregevoelige sport en helaas heb ik daar ook regelmatig last van gehad.
De kans om een blessure op te lopen tijdens het hardlopen is bijna drie keer zo groot dan bij een andere sport. Blessures aan de knieën en onderbenen komen bij hardlopers veel voor en vaak is overbelasting de oorzaak hiervan. Naast veel uitrusten en je bezigheden prioriteren is het aanpassen van het voedingspatroon vaak niet het eerste waar je aan denkt bij een blessure. Toch weet ik uit eigen ervaring dat voeding veel kan betekenen in het optimaliseren van het herstel. 

Eigenlijk is dat de motivatie geweest om na het CIOS te beginnen aan de HBO opleiding voeding en diëtetiek. Je bent dan paramedisch diëtist en kunt als dietist werken in de zorg.
Door mijn werk en ervaring in de sportwereld zag ik in dat sport andere voedingseisen had.
Na mijn bachelor heb ik dan ook de Post HBO opleiding sportdietetiek afgerond op de Hogeschool van Amsterdam. Hierdoor ben ik gespecialiseerd in het opstellen van een (individueel)
voedingsplan voor sporters.


Google weet veel, maar niet alles!

Op internet, in tijdschriften en in boeken is tegenwoordig veel informatie te vinden over voeding in het algemeen en wat voor producten mogelijk goed zijn voor jou als sporter. Maar wat heb jij nodig?
Een goede sportdietist maakt samen met jou een individueel voedingsplan dat is aangepast aan jouw leefstijl, (prestatie)doelen en voorkeuren.
Er wordt gekeken naar je trainingsschema en wedstrijdplanning, de duur en de intensiteit van je inspanningen en de tijden waarop je traint.
En, niet onbelangrijk, een sportdiëtist houdt altijd rekening met jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. Iedere sport stelt immers andere voedingseisen en daardoor is sportdietetiek maatwerk.

Loop jij met sport voedingsvragen rond en kun jij hierbij wel wat hulp gebruiken van een sportdiëtist?
Kijk op de sportdietetiek pagina voor meer informatie of neem direct contact op!



 

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?