Sinds enige tijd eet ik avocado. Niet omdat ik een avocado op zich zelf zo lekker vind, maar ik vind het heerlijk in een salade of op brood. En ik moet eerlijk zeggen, als ik de gezondheidsvoordelen erbij bedankt dan smaakt het me nog beter! Hieronder heb ik ze voor je opgesomd:

Eiwitten

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado’s wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, omdat avocado’s veel vezels bevatten. Dit in tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, dat kunnen de meeste mensen moeilijk verteren.

Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten omdat je vegetariër bent of omdat je weinig vlees eet? Dan zijn avocado’s een goed alternatief als onderdeel van je dagelijkse dieet.

Goede vetten

Avocado’s voorzien je van de goede vetten die je lichaam nodig heeft. Ze verhogen net als een goede olijfolie het HDL-cholesterolgehalte. HDL helpt beschermen tegen het schadelijke gevolg van vrije radicalen. Dit type cholesterol helpt diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (een vetzuurgehalte) wordt gereguleerd.

Carotenoïden

Carotenoïden zitten in gele tot roodachtige kleurstoffen van groenten en vruchten, maar ook in avocado’s. Ze zijn een uitstekende bron van carotenoïden. Niet alleen de beter bekenden zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, maar ook minder bekende soorten zoals neoxanthine, chrysanthemaxanthine, neochroom, betacryptoxanthine en violaxanthine.

Iedere keer dat je voedsel consumeert dat rijk is aan carotenoïden krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen dat goed is voor de gezondheid van je ogen. Carotenoïden stimuleren tevens de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Omdat carotenoïden vet oplossend zijn, beschik je door het eten van avocado’s over de gezonde vetten die er gelijk voor zorgen dat de voedingstoffen goed worden opgenomen.

Ontstekingsremmend

De combinatie van de voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking.
De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterolen en omega-3-vetzuren in avocado’s beschermen tegen ontstekingen. Dit betekent dat avocado’s artrose en reumatoïde artritis kunnen helpen voorkomen of verminderen.

Een gezond hart

Het vet in avocado’s dat in het verleden als ongezond werd bestempeld, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (een vetzuur) de gezondheid van het cardiovasculaire systeem zou verbeteren. Veel mensen nemen vandaag de dag supplementen om meer omega-3-vetzuren te binnen te krijgen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Avocado’s zijn van nature rijk aan omega-3.

Receptidee

Om de meeste voedingsstoffen uit avocado’s binnen te krijgen is het overigens verstandig om overrijpe exemplaren te vermijden. Je herkent ze in de winkel doordat ze erg zacht aanvoelen en beschadigd zijn. Een rijpe avocado mag geen deuken hebben. Je kunt onrijpe avocado’s kopen, om ze vervolgens thuis te laten rijpen. De meeste voedingsstoffen van de avocado zitten namelijk vlak onder de schil.

Het onderstaande heb ik vanavond gegeten: super voedzaam, ook vanwege de kikkererwten!

Ingrediënten
1 ei
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels biologische yoghurt
peper, zout,
8 mooie slablaadjes
150 g kikkererwten (uit blik)
2 biologische trostomaten
12 grote gekookte garnalen (cocktailgarnalen)
Bereiding

Bereiding
Kook het ei in ongeveer 8 minuten hard en laat het schrikken. Schil de avocado, prak het vruchtvlees fijn met het citroensap en de yoghurt. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Was de slabladeren en verdeel ze over 4 bordjes. Laat de kikkererwten uitlekken, verdeel ze over de sla en bestrooi ze licht met zout. Verdeel de avocado over de kikkererwten. Was de tomaten en snij ze in 8 mooie partjes. Pel het ei en snij het in partjes. Garneer de salade met het ei, de tomaat en de garnalen.

Eet smakelijk!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?