Eén op de tien mensen van onze beroepsbevolking brandt op (burn- out). Een deel van deze groep werkt niet meer en is onder behandeling. Veel mensen gaan echter gewoon door met klachten zoals vermoeidheid die niet meer vanzelf overgaat. Lusteloosheid en prikkelbaarheid, slecht slapen, piekeren en ten gevolge daarvan zich niet goed meer kunnen concentreren zijn ook kenmerken. Vaak zijn er tevens lichamelijke klachten ten gevolge van de stress: maag- en darmklachten, spierpijn, nekpijn en gewrichtspijn. Maar ook schommelingen in het gewicht, afvallen of juist snel aankomen. Wat ik hierboven heb aangegeven zijn heel in het kort de klachten die horen bij het proces van opgebrand raken. Het kan jaren duren voordat de roofbouw die je op je lichaam pleegt door steeds meer te doen (de werkdruk) en niet de tijd te nemen om te herstellen van de lichamelijke en geestelijke stress tot (echte) burn- out leidt.

Waarom vind je deze informatie op een site van een diëtist ?
Ik kom veel mensen tegen die een (te) grote werkdruk ervaren. Mensen met dubbele taken (werk, thuis, studie etc.) vinden het vaak een probleem om zich ook nog gezond te voeden. Bij sommige mensen wisselen tijden van bijna niets eten (te druk om aan eten te denken) zich af met grote vette maaltijden (ontzettende trek, geen tijd, dus: snelle hap, afhaal eten. De lichamelijke gevolgen kunnen groot zijn. Een algemene achteruitgang van je conditie, hoofdpijn of een sterkte behoefte aan suiker. Voor sommige mensen is stress ook een oorzaak waardoor ze teveel gaan eten, met als gevolg een snel toenemend overgewicht. Mijn ervaring is dat veel mensen bang zijn om adviezen te vragen omdat ze “geen tijd hebben” om die uit te voeren.

Ik ga echter altijd uit van jouw manier van leven en probeer de richtlijnen daar zo goed mogelijk bij aan te passen.
Dat betekent dus echt geen uren in de keuken staan wanneer je daar geen tijd voor hebt. Ik streef ernaar om met iedereen een creatieve, haalbare oplossing te zoeken: zo snel en zo gezond mogelijk. Als je iets herkent in het bovenstaande, schroom dan niet om eens een afspraak te maken. Ook al is je vraag eigenlijk heel simpel: eet ik wel goed ?

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?