In mijn praktijk kom ik vaak soort gelijke situaties tegen als deze:
‘Na de geboorte van mijn kind was ik een flink aantal kilo’s aangekomen. En ze wilden maar niet weg. Ik heb verscheidene diëten gevolgd waardoor ik dan wel afviel. Helaas was dat niet blijvend. Nu ben ik nog zwaarder dan vlak na de bevalling en ik vind dat verschrikkelijk. Ik heb een leuk gezin, een lieve man en een interessante baan. Maar mijn lichaam zit me in de weg. Ik vind het zo slap van mijzelf dat het me niet lukt om die kilo’s kwijt te raken. Vanaf maandag ga ik weer op dieet…’

Wat mij opvalt is dat er voor iemand die altijd met de lijn bezig is, er twee soorten voedsel zijn: voedsel dat gegeten mag worden en voedsel dat verboden is.

Continu lijnen komt vooral voor bij vrouwen. Ze willen graag wat kilo’s kwijt om een ideaal, slank figuur te bereiken. Een dieet is vaak geen oplossing: als het streefgewicht lager ligt dan wat voor je lichaam gezond is, helpt het maar tijdelijk. Het gewicht blijvend te laag houden is moeilijk omdat het lichaam altijd streeft naar een gezond gewicht. En wanneer er te streng gelijnd wordt, dreigt het gevaar van het jojo-  effect: het gewicht zal dan versneld toenemen. Elke mislukte poging om te lijnen en elke kilo die erbij komt, maakt je niet gelukkiger.

Als het wel lukt om het gewicht te laag te houden, betekent dit niet dat er geen problemen optreden. Gewicht, figuur en wel of niet eten kunnen een obsessie worden en ondergewicht heeft vervelende gevolgen voor de gezondheid. Op den duur wordt niet alleen de lichamelijke conditie minder, ook de geestelijke veerkracht zal afnemen en het gevoelsleven vlakt af.

Streng lijnen kan in sommige gevallen goed misgaan en averechts uitpakken. Je begint bijvoorbeeld morgen aan een dieet en neemt het er dus vandaag nog even goed van. Of je maakt een kleine misstap en – de dag is toch al verpest – gaat de rest van de dag door met snoepen en snaaien (heb ik trouwens ook wel eens last van). De reden dat je doorslaat is in mijn ogen tweeledig. Ten eerste krijgt je simpelweg te weinig voedsel binnen en daardoor is de prikkel om te eten extra sterk. Klinkt best logisch toch? Daarnaast is er een psychologische factor: de aantrekkingskracht van het ‘verboden’ voedsel is erg groot en doordat de nadruk daar zó op ligt, maakt je het jezelf niet gemakkelijk om vol te houden.

Maar wat nu?
Als het continu lijnen een probleem wordt, dan is het van belang om te stoppen met lijnen en weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Dit is stap 1 in mijn praktijk. Gedurende jouw proces is het belangrijk dat je je weer bewust wordt van het gevoel van verzadiging en ideeën over goed en slecht voedsel laat varen.

Neem om te beginnen deze 2 stappen en maak er voorgoed een einde aan:

  1. Accepteer de situatie zoals die is. Jij bent wie je bent. MAAR…
  2. Onderneem actie. Want alleen accepteren is je ogen sluiten voor een probleem.

Je zal merken dat je je, alleen door bezig te zijn, prettiger voelt en trots bent op jezelf. En dat is een heerlijk gevoel. De voortgang is al voldoende om ervoor te zorgen dat jij je zo veel beter voelt.Het is gewoon zonde van je tijd om je slecht te voelen. Ga aan de slag met gezond eten en voor je het weet is de stress van het afvallen verledentijd.

Het is zeker niet te laat om te beginnen. Het feit dat je bezig bent geeft je al een goed gevoel en het kan nu alleen nog maar beter worden. Ga ervoor, je verdient het!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?