De klok is weer een uurtje vooruit dus het mooie weer komt er aan!
Je ontwaakt uit je winterslaap, en denkend aan de zomer wil je ineens weer wat aan je fitheid en/of figuur doen..
Krijg je dan net als ik ook zin om (meer) te gaan sporten?
Ik merk dat heel veel mensen sporten tijdens de periodes van quarantaine op een laag pitje hebben gezet. Nu kan en mag alles weer, maar veel zijn een beetje in de quarantaine leefstijl blijven hangen. Sommigen vinden het lastig om dit weer op te pakken.
Hoe doe je dat op de goede manier? Ik geef je 6 tips om het sporten weer op te kunnen pakken:

6 tips om het sporten weer op te kunnen pakken

1. Start rustig

Misschien wel het meest belangrijk: START RUSTIG als je blessures wilt voorkomen.
Het is immers al winst dát je het doet, dus waarom meteen verder gaan op het oude niveau? Waarschijnlijk krijg je toch wel spierpijn en dat geeft aan dat de trainingsprikkel er is. Je lichaam moet weer wennen aan de beweging, dus begin echt even (heel) licht met trainen..
Let goed op je eigen houding en zorg voor de juiste beweging.
Voel je achteraf bijna niks? Dan kun je bijvoorbeeld de weerstand aanpassen tijdens je volgende workout.

2. Pak voldoende rust 

Je mag ein-de-lijk weer, na maanden! Hoe verleidelijk is het dan voor fanatieke sporters, om dagelijks te gaan sporten. Ik raad je ook hier aan om rustig op te bouwen en je trainingsfrequentie zowel fysiek als praktisch haalbaar te maken en houden. Je spieren zullen meer getriggerd raken van je workout dan je een paar maanden geleden gewend was. Waarschijnlijk hebben ze dus ook net iets langer hersteltijd nodig. Onthoud dat je niet beter wordt TIJDENS het sportmoment, maar ERNA als je lichaam herstelt. Rust is dus minimaal zo belangrijk als training.

3. Zorg voor een goede voeding voor en na je training 

Naast een goede dagelijkse basis voeding kan goede voeding voor en na het trainen er niet alleen voor zorgen dat je beter kunt presteren, maar óók dat je beter herstelt. Voor het sporten raad ik over het algemeen aan iets te eten waar koolhydraten in zitten. Je vindt koolhydraten onder andere in fruit, brood, crackers, ontbijtgranen, havermout, pasta, rijst en aardappelen.

Na het sporten, is een combinatie van eiwit en koolhydraten heel goed, een aantal voorbeelden:

6 tips om het sporten weer op te kunnen pakken
  • 250ml magere kwark (of lactosevrije kwark, skyr of alpro go on) met muesli en/of fruit. 
  • 1-2 volkoren boterhammen met twee gekookte eitjes erop. 
  • 2 volkoren boterhammen of 3 volkoren crackers, belegd met hüttenkase en pindakaas. 
  • Een glas halfvolle (of magere) melk of sojamelk, een handje ongezouten noten naar keuze en 1-2 stuks fruit. 
  • 2 volkoren boterhammen of 3 volkoren crackers, rijkelijk belegd met kipfilet. 
  • 300ml (soja)yoghurt met wat pitten en zaden (of noten) en fruit/muesli.
    Let op: andere plantaardige melksoorten bevatten vaak flink minder eiwit!

4. Bouw een nieuwe routine

Je hersenen zijn dol op routines. Ze hoeven hierdoor namelijk niet na te denken over wat ze moeten gaan doen. Het is gewoon doen. Dit hebben ze namelijk al tig keer gedaan en ze hoeven niet meer na te denken over welke processen moeten worden opgestart om ze uit te voeren.
Dus als sporten in je routine zit, dan is de kans dat je het volhoudt het grootst.

Maak er dus een nieuwe gewoonte van! Ga bijvoorbeeld op vaste avonden en/of plan jouw sportmomenten elke week in je agenda. Houd jouw sportplan realistisch. Denk niet alleen aan wat nú haalbaar is, maar ook naar wat over een aantal maanden of jaren ook nog goed te doen is. 
Verandering kost tijd, dus realiseer je dat het ook tijd en energie kost om een nieuwe routine aan te wennen. Er is doorzettingsvermogen nodig als je écht verandering wilt! Af en toe sporten ondanks gebrek aan motivatie hoort er dan ook bij. Sta na afloop wel even stil bij wat het je heeft opgeleverd.

5. Zorg dat je motivatie hoog is (en blijft)! 

6 tips om het sporten weer op te kunnen pakken
Deze kleurrijke fietsoutfit is van I R I S (‘I Ride In Style’.).

Als je gemotiveerd bent om te sporten, ga je vaker. Er zijn verschillende manieren om je motivatie te vergroten en te behouden. Kies voor een sportactiviteit die je leuk vind of ga samen met een vriend/ vriendin (je weet wel, het nuttige en het aangename combineren 😉

Wat bij mij ook altijd goed werkt is jezelf trakteren op een nieuw outfit of een outfit aan te trekken waar je vrolijk van word en je je prettig in voelt.
Ook kun je met jezelf afspreken dat je een beloning krijgt na een periode van zoveel keer (per week) sporten. Kom deze afspraak dan ook met jezelf na.

6. Afspraak met een trainer!?

Als je normaal gesproken alleen traint, kan dit een goed moment zijn om wellicht een trainer om hulp te vragen. Een goede trainer motiveert en zorgt er samen met jou voor dat je de goede dingen doet en de kwaliteit in je training hoog ligt zodat je hier op de lange termijn ook iets aan hebt. Afhankelijk van de vorm (personal training, duo training of small group) kost het je wat meer euro’s, maar ik weet zeker dat het de investering waard is.
Misschien kunnen wij jou helpen. Wil je dit onderzoeken? Klik dan hier en stuur ons een bericht voor een vrijblijvende kennismaking.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?