De zomer staat weer voor de deur en ik merk in de Puur! gym dan veel mensen bezig zijn met zijn/haar summershape.En zij niet alleen, maar ik ook!

Why? Heel simpel.. Ik stond afgelopen maandag op de weegschaal en ik schrok! Ik wist namelijk echt wel dat ik de laatste tijd iets te veel “lekkers” at (lees: kaas en wijn!) en mijn mealplanning de wensen overlaat, maar dat ik zo’n 5 kilo zwaarder ben dan normaal gesproken vind ik niet tof! ACTIE dus!

Maar hoe? in deze blog deel ik 5 voeding tips die ik zelf momenteel ook hanteer, die kunnen bijdragen aan jullie Summer Shape:

1. Schoon je dieet op
Ik heb alle junk/cheatmeals uit mijn dieet gefilterd en deze allemaal vervangen door schone “leane” bronnen. Een simpel voorbeeld: gehakt en noodles heb ik vervangen voor bijvoorbeeld biefstuk en rijst. De vetten haal ik uiteraard uit schone bronnen zoals noten, olie, avocado of vette vis. Junkmeals, dus “lekkers”, beperk ik tot het weekend.

Hoeveel ik dan junk hangt een beetje van mijn progressie af (houd de spiegel en weegschaal goed in de gaten). Let op: dit verschilt per persoon en metabolisme dus de ene persoon kan meer junk eten dan de ander. Dit is geen vereiste, maar een “hoge calorie dag” kan een beloning zijn op je strikte dieet gedurende de week en kan fungeren als metabolisme boost.

2. Ga slim met koolhydraten om
Koolhydraten zijn in eerste instantie nodig om het lichaam van energie te voorzien. Heb je intensief werk, drukke dagen of een snelle stofwisseling (bijv lichaamstype ectomorph), dan heb je meer koolhydraten nodig dan iemand die hele dag op school of achter een computer zit. Houd de meeste koolhydraten dan ook rond de training en de rest van de dag eet je dus naar behoefte. Ga je je nog intensief inspannen dan heb je een veel grotere behoefte aan koolhydraten dan als je weinig verder gaat doen. Een dieetmethode die hierbij past is bijvoorbeeld carbcyclen.

3. Boost je metabolisme 
Het is belangrijk voor vetverbranding dat je metabolisme continue lekker bezig blijft.. Een heel simpel trucje om je metabolisme en energieverbruik te verbeteren is simpelweg elke week je rust tussen sets te verminderen. Niet minuten staan lullen en met je telefoon spelen, maar goed je rust interval bijhouden en deze constant houden. Elke week kun je dan de rust tussen sets iets verminderen waardoor je hartslag continue iets hoger is. Een andere booster is natuurlijk cardio. Cardio zorgt voor verbetering van de cardiovasculaire processen en functies in het lichaam. Ik ben een voorstander van lange duur en lage intensiteit cardio óf kortere duur (max 20-25min) HIT (high intensity) cardio. Cardio op lege maag of na de training zijn mijn voorkeurs tijdstippen.

4. Ga NIET te snel te laag in je voeding
Veel fouten die ik mensen vaak zie of hoor maken is dat ze te snel te laag gaan met hun voeding. Mensen die hun koolhydraten direct naar belachelijke lage hoeveelheden doen en/of weinig tot geen vetten meer gaan eten bijvoorbeeld. Dit is nergens voor nodig en zorgt er alleen maar voor dat je metabolisme op een lager pitje gaat staan omdat deze ‘zuiniger’ om gaat springen met energie. Verlaag dus geleidelijk je inname op basis van je bevindingen op de weegschaal en spiegel. Uiteraard zullen veel van jullie dan niet direct weten wat dan te doen of veranderen, hier kan ik je mee helpen. Een voorbeeld zou kunnen zijn je koolhydraten op been- en rugtraining dagen wat hoger te laten dan op een rust- en/of armen dag bijvoorbeeld. Dit principe heet carbcyclen zoals eerder vermeld bij punt 2.

5. Drink VEEL water
Een heel belangrijk punt wat veel mensen onderschatten. Water drinken is essentieel voor het menselijk lichaam aangezien ons lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat. Water is naar mijn mening 1 van de beste natuurlijke vetverbranders. Het is een belangrijke onderdeel bij de opname en afbraak van voeding, belangrijk aspect bij de afbraak van vetten als energie en voor de afvoer van afvalstoffen. Ook is water drinken een hele effectieve vochtafdrijver. Hoe meer water je inneemt hoe meer water je lichaam gaat uitscheiden. Zo zul je dus op den duur dus ook een drogere look krijgen. Dit wilt echter niet zeggen dat jullie uit het niets 10L water moeten gaan drinken maar ik adviseer om te starten met 2-3L per dag en elke week iets meer te gaan drinken.

Ok guys, deze 5 DO’s wilde ik jullie graag meegeven. Hopelijk hebben jullie weer iets aan mijn tips en komen jullie dichter bij jullie gewenste summershape. Het belangrijkste is natuurlijk: stick to the plan! Houd je dieet vol en geef niet op. Succes!

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?