De één zweert erbij en de ander vindt het maar lariekoek: ontbijten voor een training. Het is steeds meer een trend aan het worden om het ontbijt over te slaan of uit te stellen. Maar is dit wel goed voor je? De meningen en successen verschillen hierover. De één voelt zich herboren na een work-out op de lege maag, terwijl de ander de verschenen sterretjes vanwege de duizeligheid al kan tellen. In deze blog leggen we je uit wat het ideale eetmoment is voor een succesvolle training.

Waarom zou je niet ontbijten?
Zonder te ontbijten heeft je lichaam logischerwijs minder energie om te presteren. Je zou daarom denken dat het onzinnig is om deze maaltijd over te slaan. Grappig genoeg is dit juist de reden waarom mensen niet ontbijten. Hoe werkt dit ’s nachts? Tijdens je nachtrust krijgt het lichaam een hele lange tijd geen nieuwe energie binnen. Je lichaam schakelt in de slaapstand over naar de katabole stofwisseling. Je lichaam is in deze fase veel stoffen aan het afbreken om hier energie uit te halen. In je slaap ben je namelijk nog steeds diverse processen aan het regelen waar een portie brandstof voor nodig is. Je lichaam zal hierbij meer vetweefsel gaan verbranden. Zonder te ontbijten gaat dit proces tijdens je vroege training nog door, aangezien je je energievoorraden nog niet hebt aangevuld. Tijdens je training verbrand je daardoor meer vet dan normaal, wat uiteindelijk een steuntje in de rug kan bieden bij het verliezen van gewicht. 

Waarom zou je wel ontbijten?
De mensen die wel een maaltijd nemen voor het sporten doen het simpelweg om voedingsstoffen binnen te krijgen voor hun training. Koolhydraten in de voeding vullen de voorraad glycogeen in de spieren aan. Hieruit kunnen je spieren energie halen om hun taken beter te voltooien. Eiwitten zorgen er daarnaast voor dat de mogelijke spierafbraak wordt voorkomen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je lichaam veel meer uit je training kan halen. Je prestaties nemen hierdoor toe.

Conclusie:
Wat het beste voor je is hangt af van je doel. Sport je om af te vallen of sport je om prestaties neer te zetten? Op basis van je doel kan je inschatten of het wel of niet verstandig is om het ontbijt over te slaan. Mocht je vet willen verliezen en daardoor je ontbijt uit willen stellen, zorg er dan voor dat je jouw training hierop aanpast. Je lichaam heeft dan namelijk niet de extra voedingsstoffen om een zware training succesvol af te leggen. Het gevolg kan zijn dat je lichaam naast vetweefsel ook spierweefsel zal gaan afbreken. Dit is met name bij krachtsporters erg nadelig. Er is zelfs een aardige kans dat je tijdens de training duizelig wordt en zelfs flauwvalt. Het wordt daarom aanbevolen om op een lege maag maximaal 45 minuten matig intensief bezig te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door (stevig) te wandelen, te joggen of een stuk te fietsen.

Tot slot is het ook goed om te weten dat succesvol afvallen niet wordt bepaald door een training op een lege maag. Zoals eerder verwoord kan het een hulpmiddel zijn om naar je streefgewicht toe te werken, maar uiteindelijk speelt je voeding hierin de hoofdrol. Wanneer je lichaam een positieve energiebalans heeft, dus meer energie binnenkrijgt en opneemt dan dat het nodig heeft, zal je alsnog zien dat je blijft aankomen. De vroege training op een lege maag blijft dan niks meer dan een leuk klinkend initiatief zonder enige bijdrage.

Heb jij moeite om een goed voedingspatroon aan te houden? Plan dan een afspraak in. Samen kijken we naar de beste manier om jouw doelen te halen.

Neem contact op

Een paar extra tips voor een succesvolle, vroege training:

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?