Je mond is ontzettend multifunctioneel. Naast dat je er een goed gesprek mee kan voeren is het essentieel om goed je eten te kauwen en slikbaar te maken. Net als lopen en praten leer je dit al op jonge leeftijd en doe je dit nu onbewust. Het is goed om een keer stil te staan bij het kauwproces, want goed je eten kauwen en er vooral de tijd voor nemen is erg belangrijk en gezond.

Sneller vol na een maaltijd

Een handig feitje voor als je een maatje minder wilt: langer kauwen zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt tijdens een maaltijd. Dit komt omdat bij de eerste hap de hersenen een signaal krijgen om het verzadigingshormoon histamine aan te maken. Na 15 tot 20 minuten is er ondertussen zoveel van deze stof aangemaakt, dat je een vol gevoel krijgt. Wanneer je de tijd neemt tijdens het eten van je maaltijd en lang kauwt krijg je dus automatisch minder trek in meer eten.

Verbeteren van de speekselfunctie

Het kauwen maakt niet alleen de brokken eten kleiner, het mengt het eten ook met je speeksel. Dit geeft ontzettend veel mooie voordelen. Ten eerste maakt speeksel het eten wat natter en smeuïger, waardoor het slikproces veel makkelijker verloopt. De samenstelling van speeksel is daarnaast zo opgebouwd dat het helpt om het gebit te ondersteunen op het gebied van herstel en bescherming. Ook heeft het een spoelfunctie die voedingszuren en bacteriën snel laten wegstromen naar de maag. Door langer te kauwen geef je het speeksel niet alleen meer tijd om zijn werk te doen, er wordt ook nog eens meer van geproduceerd!

Goed voor je stoelgang

Het kauwen is een heel belangrijk begin van de spijsvertering. Een hap eten die je tot je neemt wordt namelijk gekauwd in kleinere brokjes. De spijsverteringsenzymen in het speeksel zorgen er op dat moment al voor dat de eerste koolhydraten worden geknipt, zodat ze later in het lichaam gemakkelijker kunnen worden verteerd. In het verdere verloop van het verteringsproces kan je lichaam deze kleine voedselbrokjes gemakkelijk afbreken in de voedingsstoffen die je darm vervolgens kan opnemen. Wanneer je niet goed kauwt komen er logischerwijs dus grotere brokken eten in je lichaam. Je spijsverteringsstelsel moet daarbij onnodig veel moeite moet doen om alles te kunnen verteren. Naast dat je minder goed voedingsstoffen kan opnemen kan het ook voor vervelende darmproblemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan winderigheid, diarree en buikpijn.

De work-out voor je gebit!

Niet alleen je arm- en beenspieren hebben er baat bij dat ze regelmatig in beweging worden gezet. Langdurig gebruik van de kaakspieren (die je gebruikt bij het kauwen) is haast net zo belangrijk. Wanneer je de kaakspieren minder vaak gebruikt worden deze slapper. Dit heeft uiteindelijk gevolgen voor het gebit zelf, dat kwetsbaarder wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het vaak gebruiken van de kaakspieren een positief effect heeft op het geheugen! Dit komt doordat de bloedstroming naar de hersenen door het kauwen wordt verhoogd.

Tips:

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Kunnen we je helpen?