Tarwegras

Ilse Velkers/ februari 3, 2014/ Blog, Uncategorized, Voeding/ 0 comments

De afgelopen tijd hebben we al heel wat superfoods behandeld maar tarwegras was daar niet één van. Naast dat het je lichaam reinigt zit het ook nog eens vol met gezonde voedingsstoffen en de afgelopen tijd is het steeds beter verkrijgbaar voor iedereen! Als bonus geef ik nog 2 lekkere recept-ideeën mee om het eens uit te proberen!

 

Wat is tarwegras?

Door de tarwekorrels van een tarweplant (Latijnse naam; triticum aestivum) te laten ontkiemen en daarna te planten ontstaan er spriet-achtige plantjes die erg op gras lijken. Het gras zelf wordt niet gebruikt als voedingsmiddel om de simpele reden dat de vezels van tarwegras onverteerbaar zijn voor het menselijk lichaam.

Hoe gebruik je het?

Omdat je het in zijn geheel niet kan eten wordt er sap van geperst. Dit sap is in Amerika overal al verkrijgbaar in zogenaamde shotjes. Hier in Nederland is dit nog niet heel erg bekend maar wordt het vooral gebruikt in poedervorm. Op deze manier is het wel verteerbaar en makkelijk te verwerken in gerechten en bijvoorbeeld smoothies. Ten slotte is er ook nog de optie om het in ingevroren porties te kopen. Op deze manier heb je het wel in sap-vorm maar hoef je het niet zelf te persen.

wheatgrass

Waarom is het een superfood?

Tarwegras zit vol met vitaminen, mineralen, enzymen, chlorofyl en vitale energie. Tarwegras is een natuurlijke detoxer voor je lichaam en verhoogd je weerstand. Dit komt voornamelijk door de vitamines en de chlorofyl. Chlorofyl is een antioxidant die ervoor zorgt dat afvalstoffen sneller uit je lichaam worden vervoerd en het beschermt je lever, darmen, bloedcellen en immuunsysteem. Daarnaast is tarwegras ook nog eens ontzettend goed voor je huid en je haar en heeft het een positief effect op je metabolisme. Inderdaad met recht een superfood dus.

Recept-ideeën

Easy everyday tarwegras-shotje (met tarwegraspoeder)

Meng 1 theelepel tarwegraspoeder met 50ml kokoswater. Mocht je de smaak nog te sterk vinden voeg dan wat honing toe. Dit kun je langzaam afbouwen, de smaak went vanzelf!

Green smoothie to go

Mix de volgende ingrediënten in de blender – 50 gram boerenkool, 1 theelepel tarwegraspoeder, halve komkommer en je favoriete zoete fruit (denk aan aardbeien, frambozen of kiwi) met kokoswater of vers appelsap (wanneer je appelsap gebruikt is het wat zoeter).

Drink smakelijk!!

Tarwegras is verkrijgbaar bij natuurwinkels en sinds kort ook bij de kruidvat. Op onder andere www.daily-juice.nl/kun je de ingevroren sapjes bestellen.

Voor wie geïnteresseerd is in de exacte voedingswaarde van Tarwegras, hieronder een link naar de voedingswaardetabel van de keuringsdienst van waren van de Verenigde Staten.

20131031-Voedingswaarde-tabel-tarwegras

 

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!