Pepernoten

Ilse Velkers/ november 25, 2015/ Recepten, Tussendoortjes/ 0 comments

Jeej Sinterklaas is weer in het land. Wat mij betreft geen Pakjesavond zonder pepernoten. Nouja, pakjesavond.. De pepernoten verslaving is bij mij alweer een paar weken aan de gang..
Alhoewel we de kruidnootjes uit de supermarkt heerlijk zijn, is het natuurlijk geen gezonde gewoonte. Je kan ze prima zelf maken!
Ik ben kritisch en na meerdere varianten te hebben geprobeerd, presenteer ik nu de beste (zie foto!).
Deze pepernoten zijn gemaakt van volkoren speltmeel en gedroogd fruit in plaats van (tarwe)bloem en suiker. Deze pepernoten zijn in tegenstelling tot veel supermarkt pepernoten onbewerkt en dus een meer verantwoord tussendoortje! Geniet ervan, maar met nog steeds met mate hè 😉

Ingrediënten
  • 200 gram volkoren speltmeel (optie voor koolhydraatarm: amandelmeel)
  • 125 gram gedroogde pruimen, dadels of ander (zacht) gedroogd fruit
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 1 eigeel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2 theelepels vanille extract
  • 1 eetlepel zoetmaker zoals agavesiroop
  • snufje zout
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden.
  • Week het gedroogd fruit.
  • Pureer het gedroogd fruit met de gesmolten kokosolie in een keukenmachine en doe het mengsel in een grote kom.
  • Voeg de overige ingrediënten toe aan het mengsel. Voeg de hoeveelheid agavesiroop toe naar eigen smaak.
  • Zet het eventjes in de koelkast om af te laten koelen. De pepernoten worden dan al een beetje hard.
  • Vet ondertussen een ovenplaat in en bekleed deze met bakpapier.
  • Rol balletjes van het deeg.
  • Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

    Even laten afkoelen en eetsmakelijk!

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!