Mythe 4: “hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt”

Ilse Velkers/ april 30, 2014/ Blogs/ 0 comments

Dit is niet altijd het geval. Stel je zit lekker in de zon en gaat zweten. Dat betekent niet dat je
veel calorieën verbrandt. Je bent niet actief bezig, dus zul je ook geen significante hoeveelheid extra calorieën gebruiken door simpelweg in een warme omgeving warmte af te voeren uit het lichaam.
Ben je daarentegen actief, dan kan die vlieger wel opgaan. Onder gelijke omstandigheden – zoals temperatuur, luchtvochtigheid en lengte van de training –kun je met twee trainingen die verschillen in intensiteit bij
de ene meer energie (dus calorieën) gebruiken en tegelijkertijd meer zweten.
Tot zo ver klopt de mythe.

Maar als je twee identieke trainingen uitvoert bij verschillende temperaturen en luchtvochtigheid
zul je bij de lagere temperatuur altijd minder zweten. Er hoeft immers minder afgekoeld te worden. Het
verschil in energiegebruik zal echter minimaal zijn. Daarnaast heb je ook nog verschillen tussen personen onderling. De ene sporter zweet makkelijk en veel, de ander moeizamer en weinig.
Voeren twee vergelijkbare sporters bij gelijke omstandigheden dezelfde training uit, dan kan de een meer zweet
produceren dan de ander. De sporter die meer zweet heeft niet meer energie verbruikt dan de ander. De hoeveelheid zweet zegt dus meer iets over de intensiteit onder bepaalde omstandigheden, dan over energiegebruik.

Onder warme omstandigheden heb je daarnaast nog een extra factor die meespeelt. Het gevoel van vermoeidheid treedt eerder op dan onder gematigde omstandigheden. Je houdt een intensieve inspanning dus minder makkelijk vol, haakt eerder af. Ten slotte is ook belangrijk dat over het algemeen een krachttraining minder energie vergt tijdens de uitvoering en minder zweetproductie oproept dan een duurtraining. Na afloop van een krachttraining vraagt het lichaam echter nog lang om extra energie, terwijl je niet zweet. De mythe is dus grotendeels ontkracht.

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!