Mijn nieuwste verslaving: kokosrijst!

Ilse Velkers/ augustus 26, 2013/ Diner, Recepten/ 0 comments

Afgelopen week heb ik iets nieuws geprobeerd:

Kokosrijst

Oh my god, ik vond het echt super lekker! Dom,dom,dom dat ik dit niet eerder heb uitgeprobeerd.

Ik heb dit gemaakt door jasmijnrijst te koken in 100% pure kokosmelk.
(Volkoren) Jasmijn rijst is pure rijst zonder toevoegingen. Jasmijnrijst is afkomstig uit Thailand en heet officieel Hom Mali rijst. Thaise Jasmijnrijst groeit traag waardoor je een rijst krijgt van hoge kwaliteit. Je kunt jasmijnrijst vergelijken met pandanrijst. Goedkopere rijstsoorten worden dan met pandan aroma geparfumeerd om deze dan als pandanrijst te verkopen. Jasmijnrijst wordt niet met pandan geparfumeerd en is niet te vergelijken met de goedkope namaakversie.

De kokosmelk maakt het gerecht niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond. De verzadigde vetten in kokos(olie) bestaan namelijk grotendeels uit middellange vetzuurketen. Dit heeft als gevolg dat de lever de kokos(olie) erg snel kan afbreken. Dit heeft vooral een positief effect op ons metabolisme, omdat dit hierdoor wordt versneld.
Het eten en/of drinken van kokos heeft nog meer voordelen. Zo zit het vlees van de kokosnoot bomvol vezels. Deze zijn erg belangrijk voor een gezond darmstelsel en werken als een soort ‘smeermiddel’ voor de darmen. In kokos zitten ook veel anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, die o.a. ziektes als kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast verhogen deze vrije radicalen de kans op hart- en vaatziektes. Het consumeren van kokos verkleint deze kans.

De jasmijnrijst en kokosmelk kun je in de plaatselijke toko kopen en het bereiden is echt heel simpel: 400 gr rijst aan de kook brengen in 200ml water en 400ml kokosmelk. Daarna 15-20 minuten op laag vuur laten doorkoken.
Daarna de pan van het vuur nemen en de rijst 5 tot 10 minuten afgedekt laten staan.

Receptidee:

Ik heb de rijst als basis gebruikt (het is trouwens ook prima zonder te eten) en daarbij iets lekkers verzonnen.

Benodigdheden:
10 garnalen (ontdooid)
4 eetlepels olijfolie
5 teentjes knoflook
1 theelepel chilipoeder
2 rode uien
20gram verse bieslook
een handje amandelen

Bereiding:
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de geperste knoflook met de chilipoeder en (halve ringen) uien 3 minuten.
Voeg de garnalen toe en bak de een paar minuten op hoog vuur mee.
Schep de helft van de bieslook (10 gram) er door en breng het met zout op smaak.
Verdeel het gerecht over de Kokosrijst en bestrooi het met de rest van de bieslook.
Als laatste kun je nog wat amandelen roosteren om over het gerecht te strooien.

Geniet ervan, het is echt het proberen waard!

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!