Knoflook

Ilse Velkers/ februari 23, 2014/ Voeding/ 0 comments

Knoflook staat bekend als smaakmaker maar is ook berucht vanwege de slechte adem die je er aan over houdt. Desondanks is knoflook wel erg gezond! Ik ga jullie vertellen waarom en geef nog een paar tips om knoflook te verwerken in gerechten.

Gezond

Oké, het ziet er niet ontzettend smakelijk uit. Maar knoflook kent naast zijn lekkere smaak wel een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Als we kijken naar de voedingswaarde van knoflook valt meteen op dat knoflook veel vitamine c bevat. Knoflook is opgebouwd uit ontelbaar veel zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen zorgen in je lichaam voor het verlagen van je bloeddruk en cholesterol. Ze worden in ons lichaam namelijk omgezet in diwaterstofsulfide en deze stof kan zorgen voor vaatverwijding.

Lekker

Iedereen heeft wel eens knoflook gehad, maar waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan dat knoflook rauw heel anders proeft dan gebakken knoflook. Wanneer je knoflook opbakt krijgt het een veel zoetere en vollere smaak. Rauw heeft knoflook een erg scherpe smaak. Doe hier je voordeel mee wanneer je het in recepten gebruikt. Ik gebruik best wel veel knoflook, bijvoorbeeld wanneer ik kip of vis bak. Ik fruit dan eerst altijd een uitje en doe hier ook wat knoflook bij. Een andere tip die ik mee wil geven is het poffen van knoflook. De knoflook wordt heerlijk zacht waardoor het makkelijk smeerbaar is of makkelijk mengbaar is in een zelfgemaakte dressing.

Gepofte knoflook

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het bovenste kapje van de bollen knoflook, zodat je de tenen een beetje kunt zien. Sprenkel er een beetje olie over en pak de bollen in aluminiumfolie. Zet ze in een ovenschaal en bak de bollen 45 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen, hierna kun je zo de knoflookpuree uit de tenen knijpen.

Knoflook-champignons

Ik ben ook gek op champignons, bij een omelet of gewoon zo tussendoor. Laat wat olie warm worden in de pan en voeg hier de knoflook bij. Bak het een paar minuutjes mee en schep dan de champignons en wat tijm er door heen. Een paar minuutjes bakken, wat peper er overheen en dan heb je een heerlijke snack.

Tomaten-knoflook tapenade

Week wat tomaatjes (op water, 100 gram) Pers de knoflook(1 teen) en mix dit met pijnboompitten(3 eetlepels) in de keukenmachine. Voeg daarna de tomaten toe en maal alles tot een pasta. Voeg nog wat verse kruiden toe (tijm, rozemarijn, basilicum) Ten slotte voeg je een beetje olie toe en wat peper. Heerlijk als dip of bij een omelet. Tevens te gebruiken als saus voor de groente.

Veel plezier met het verwerken van knoflook in je gerechten en laat ons weten of jij nog lekkere tips hebt!

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!