Kaneel

Ilse Velkers/ juli 29, 2013/ Blog, Voeding/ 1 comments

Ik was er als kind zijnde al dol op. Kaneel op de pannenkoek of met wat appel en suiker. Volgens veel mensen (inclusief familie) moest je kaneel met mate nemen want het kon tot obstipatie leiden. Na wat onderzoek gedaan te hebben ben ik er achter gekomen dat kaneel juist erg veel voordelen kent. Ik zal er hier een aantal voor jullie uitleggen.

Glucosehuishouding

Bepaalde bestanddelen van kaneel hebben grote effecten op onze glucosehuishouding. Zo zorgt het bestanddeel cinnamaldehyde ervoor dat het enzym Aldose reductase zijn werk een stuk minder goed kan doen. Dit enzym zorgt ervoor dat het hormoon insuline wordt omgezet in sorbitol. Dit heeft bij pre-diabetes en diabetes patiënten vaak ernstige gevolgen zoals neuropathie en retinopathie.

Cinnamaldehyde

Naast dat het bij pre-diabetes en diabetes patiënten voordelen kent, kent het voor ons ook voordelen. Zo zorgt het ook voor betere glucosewaarden doordat kaneel er voor zorgt dat je minder insuline aanmaakt. Hierdoor verminder je bloedsuikerpieken (zorgt voor hongergevoel) en sla je minder vet op in je lichaam.

Ten slotte vind ik het nog wel noemenswaardig dat kaneel ook een verlagend effect veroorzaakt op ons cholesterol gehalte. Er worden nog veel meer voordelen genoemd van kaneel maar wij vernoemen deze pas wanneer er ook echt goed onderzoek naar is gedaan.

Receptideeën met kaneel

  • Partjes appel met wat honing en kaneel uit de oven
  • Koffie met kaneel en rauwe cacao poeder
  • Eigengemaakte appelmoes met kaneel

Mochten jullie nieuwsgierig zijn naar de recepten laat het dan weten! We zullen ze dan zo snel mogelijk op de site posten.

 

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!