Is een tosti gezond of ongezond?

Ilse Velkers/ juni 18, 2015/ Blog, Voeding/ 1 comments

Vanmorgen heb ik ontbeten met een tosti. Gewoon een (100%) spelt boterham met ham en kaas, omdat het lekker is. Toen ontstond er een kleine discussie; Is een tosti minder gezond dan een boterham met kaas? Hier het antwoord:

Er wordt vaak gedacht dat de samenstellingen in de kaas veranderen door de hitte. Mede door het vet dat zichtbaar wordt door het verhitten van de kaas denken mensen dat een tosti ongezonder is dan een normaal broodje kaas. Maar is dat wel zo? Hier kun je kort een duidelijk over zijn; gesmolten kaas is niet ongezonder dan doorsnee kaas. 

De opvatting bestaat dat kaas ongezonder is omdat ze wat vetter lijkt wanneer ze smelt. Vaak is de kaas is ook wat geliger door de hitte. Maar wat er eigenlijk gebeurt wanneer je kaas verwarmt, is dat een deel van het vocht verdampt. Hierdoor komt het vet meer aan de oppervlakte te liggen en zie je het dus veel beter dan wanneer je de kaas koud eet. Het is niet waar dat de kaas vetter wordt omdat de substantie verandert, het vetgehalte blijft immers gelijk.
Eigenlijk maakt het niet uit of je jonge of oude kaas gebruikt om te smelten. De kaas is namelijk hetzelfde. Het enige verschil is dat de oude kaas wat zouter is en minder vocht bevat. Buitenlandse kaas is ook niet per definitie beter. De mate van hoe gezond de kaas is, hangt nauw samen met het vetpercentage. Roombrie is bijvoorbeeld 60+ terwijl Mozzarella iets van 45+ is. Dus, wil je een gezonde tosti? Kies dan voor een magere kaas!

Wanneer wordt een tosti wel ongezond?

Het probleem met gesmolten kaas is dat mensen er gemakkelijker meer van gebruiken. Neem bijvoorbeeld een tosti: hier gaan soms wel vier plakken kaas op. Terwijl je er maximaal twee op je simpele broodje kaas legt. Daarnaast willen mensen vaak nog sausjes als mayonaise of curry bij hun tosti. Deze zijn erg vet, en te veel vet is natuurlijk nooit goed. Wanneer je veel andere voedingsmiddelen behalve kaas op de tosti doet, zal deze uiteraard ook meer calorieën gaan bevatten. Logisch natuurlijk, maar let hier goed op.

CONCLUSIE: eet gerust regelmatig een broodje kaas of tosti maar hou rekening met de bereidingswijze en de hoeveelheid toevoegingen.

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!