HELP: geen tijd meer om eten te koken voor jouw sportieve workout, wat nu?

Ilse Velkers/ september 22, 2013/ Blog, Blogs/ 2 comments

De afgelopen maand heb ik in mijn functie als professioneel hardloop coach tweemaal een lezing gegeven over voeding en sport aan collega coaches. Als sporter kan ik me erg goed verplaatsen in het probleem: wat moet ik nou eten vlak voor, tijdens en na de training? Tijdens mijn lezing ben ik ook wat dieper op de achterliggende theorie in gegaan. De samenvatting van mijn verhaal deel ik graag ook met jullie.

Dat je goed moet eten rondom wedstrijden en trainingen spreekt voor zich. Het is heel simpel: goede voeding zorgt ervoor dat je op je best kan presteren, doordat je zo lang mogelijk probeert uit te stellen dat je uitgeput raakt.
Eigenlijk is het dagelijks gebruiken van gezonde basisvoeding het belangrijkste. Dit omdat het een goede basis vormt om te kunnen presteren. De rol van het dagelijks gebruiken van goede voeding is voldoende energie en voedingsstoffen om te kunnen trainen en om sneller te herstellen na inspanning. Daarbij kan voeding bijdragen aan een goede gezondheid en goede sportprestaties uiteraard.
Wanneer ik intensieve trainingen of een wedstrijd op het programma heb staan, is het belangrijk dat de energie-inname, de samenstelling van de voeding en de timing van de maaltijden hierop wordt aangepast.
Maar goed, dit lukt alleen als alles volgens plan verloopt.

Maar wat als je onverhoopt geen tijd meer hebt om een voedzame maaltijd te bereiden?

Glycemische index:
Voedingsmiddelen hebben een getal voor hoe snel de glucose in het bloed komt: de glykemische index, afgekort tot GI. Een lage GI betekent dat de bloedsuiker langzaam stijgt, en ook weer langzaam daalt. Dat is beter dan een hoge GI, die staat voor een snelle stijging, gevolgd door een vrij snelle daling. Daar rekening mee houdend, geeft een lage GI meer controle over de bloedsuikerspiegel en blijft deze stabiel.

Wat zegt GI niet?
Allereerst geeft de GI dus alleen aan in welke mate je bloedsuikerspiegel stijgt.Een hoge GI is dus niet per se verkeerd. Het is geen getal dat laat zien of iets voedzaam is of niet, het is geen getal dat aangeeft dat er veel essentiële voedingsstoffen in zitten, of dat er geen gifstoffen in zitten verwerkt.
Al is het wel prettig om je bloedsuikerspiegel op een gelijk niveau te laten, want een te hoge suikerspiegel maakt je slaperig en futloos, en een te lage spiegel zorgt voor veel trek, en soms een ongewenst eetfestijn.
Een constante bloedsuikerspiegel zorgt er zeker voor dat je je beter voelt.

Er zijn 2 typen koolhydraten te onderscheiden:
Koolhydraten zijn onder te verdelen in ‘snelle’ en ‘langzame’, geraffineerde en ongeraffineerde koolhydraten.

Geraffineerde koolhydraten zijn meestal ‘snel’, ze worden (te) snel opgenomen in het bloed.
Snelle, geraffineerde koolhydraten zitten onder andere in de suiker- en strooppot, in koek, snoep en de zogenaamde tussendoor producten (Liga, Sultana, eierkoek, etc.), zoet broodbeleg, frisdrank, in alle geraffineerde graanproducten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Geraffineerde, snelle koolhydraten zoals deze zouden voor de gezondheid beter niet gebruikt moeten worden.

De oplossing:

Ongeraffineerde koolhydraten kunnen zowel snel als langzaam opneembaar zijn.
Snelle, óngeraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld ongezwavelde zuidvruchten(rozijnen, abrikozen), dadels, banaan, ahornsiroop, aardappelpuree gemaakt van biologisch gekookte aardappelen in de schil, biologische volkoren rijst- en gierstwafels, suikervrije cornflakes, gierst(puree), havermoutpap, meloen, bepaalde rijstsoorten, pastinaak en koolraap(gekookt), speltbrood, wortel(sap) en pompoen.

Snelle, ongeraffineerde koolhydraten verdienen vlak voor en tijdens de sportbeoefening de voorkeur boven langzaam opneembare koolhydraten.

 

Voorbeelden van langzame, ongeraffineerde koolhydraten zijn aardappelen en granen. De ongeraffineerde vorm bevat meer vezels en geeft na het eten ervan langer een voldaan en vol gevoel.
Voorbeelden zijn: volkoren producten, havermout, brinta, volkorenpasta, zilvervliesrijst etc.

About Ilse Velkers

Ondernemend, perfectionist en ambitieus | iemand met een grote passie voor sport en in het bijzonder atletiek | houdt van mensen | heeft lief en doet wat ze wil!